Απελάσεις και περιορισμοί οπλοκατοχής

Απελάσεις και περιορισμοί οπλοκατοχής

Τις απελάσεις μεταναστών δεσμεύτηκε χθες να αυξήσει ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ζόλινγκεν, όπου δολοφονήθηκαν τρεις άνθρωποι σε επίθεση με μαχαίρι από Σύρο μετανάστη με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απελάσεις μεταναστών δεσμεύτηκε χθες να αυξήσει ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ζόλινγκεν, όπου δολοφονήθηκαν τρεις άνθρωποι σε επίθεση με μαχαίρι από Σύρο μετανάστη με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. H υπόθεση έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη συμφωνία του Δουβλίνου, αφού με βάση αυτήν τη διαδικασία αποτυγχάνουν στην πράξη οι απελάσεις. Οπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Der Spiegel, μέχρι τον Ιούλιο οι γερμανικές αρχές είχαν εκδώσει εντολή απέλασης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες για 43.000 ανθρώπους. Στις 25.000 από αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε συναίνεση του άλλου κράτους, αλλά τελικά υλοποιήθηκαν μόλις 3.500 απελάσεις.

«Ηταν τρομοκρατία, τρομοκρατία εναντίον όλων μας», υπογράμμισε ο Σολτς μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, αφού άφησε ένα λουλούδι στο σημείο της επίθεσης στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε εξάλλου ότι είναι «θυμωμένος» με τους ισλαμιστές, «που απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη όλων μας». «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν μπορούν και δεν έχουν άδεια να παραμείνουν στη Γερμανία θα επαναπατρίζονται και θα απελαύνονται», τόνισε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον δράστη «περίπτωση Δουβλίνου», μια αναφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την παροχή ασύλου, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στη χώρα της Ε.Ε. μέσω της οποίας εισέρχονται στο μπλοκ.

Οι γερμανικές αρχές σχεδίαζαν να απελάσουν τον 26χρονο Σύρο ύποπτο για την επίθεση στη Βουλγαρία πέρυσι, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο δεν το κατάφεραν, διότι ο άνδρας δεν βρισκόταν στο κέντρο υποδοχής όταν οι Αρχές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την εντολή απέλασης.

Παράλληλα, ο Σολτς υπογράμμισε ότι επιθυμεί «να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τα όπλα (…) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα». Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να δίνουν έμφαση και στη χρήση μαχαιριών, και να εφαρμοστούν ταχύτατα. «Είμαι σίγουρος ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει μια πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί γρήγορα και από κοινού από τους νομοθέτες στην πάνω και κάτω Βουλή της χώρας», διακήρυξε ο καγκελάριος.

Δέσμευση του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς από την πόλη Ζόλινγκεν, όπου δολοφονήθηκαν τρεις άνθρωποι σε επίθεση με μαχαίρι από Σύρο μετανάστη.

Οι κάτοικοι του Ζόλινγκεν, μιας μικρής πόλης 160.000 κατοίκων, που βρίσκεται στη δυτική Γερμανία στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, έχουν αφήσει μπουκέτα λουλούδια, κεριά, μηνύματα στο σημείο της τραγωδίας.

Η επίθεση ενισχύει την πίεση στον Γερμανό καγκελάριο μία εβδομάδα πριν από τις υψηλού κινδύνου περιφερειακές εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, στα οποία προηγείται η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η AfD, που αναμένεται να πετύχει ποσοστό ρεκόρ στις περιφερειακές εκλογές το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Σαξονία και στη Θουριγγία, κατηγορεί διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας ότι προκάλεσαν «χάος» υποδεχόμενες πάρα πολλούς μετανάστες.

Χθες η συμπρόεδρος του κόμματος, Αλίς Βάιντελ, ζήτησε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF «να σταματήσει η μετανάστευση, η υποδοχή (μεταναστών) και οι πολιτογραφήσεις επί πέντε χρόνια».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και διαβεβαίωσε ότι ο δράστης έδρασε για να «πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού», σύμφωνα με ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη είναι ο Ισα αλ Χ., είχε φτάσει στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Εις βάρος του εκκρεμούσε εντολή απέλασης προς τη Βουλγαρία, το κράτος-μέλος της Ε.Ε. όπου είχε καταγραφεί η είσοδός του στην Ενωση και όπου θα έπρεπε να έχει υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους ακραίους ισλαμιστές. Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ζήτησε από την κυβέρνηση «να μη δέχεται πλέον πρόσφυγες» από «τη Συρία και το Αφγανιστάν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT