Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ προανήγγειλε «οδυνηρό προϋπολογισμό» για το επόμενο έτος

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ προανήγγειλε «οδυνηρό προϋπολογισμό» για το επόμενο έτος

O Κιρ Στάρμερ είπε ότι «τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν», αλλά η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να αποκαταστήσει τον κοινωνικό και τον οικονομικό ιστό. Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφείς αιχμές προς τους Συντηρητικούς, που κυβερνούσαν για πολλές θητείες τη Βρετανία, ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε στην πρώτη ομιλία του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ότι η κυβέρνησή του προχωρά στη σύνταξη ενός «οδυνηρού προϋπολογισμού», με στόχο την ανάταξη της βρετανικής οικονομίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών, που κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές, στην ομιλία που έκανε από τον «κήπο των ρόδων» στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον κήπο όπου έγιναν πολλά από τα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον την περίοδο της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του: «Ενας προϋπολογισμός έρχεται τον Οκτώβριο, και θα είναι οδυνηρός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πάρει καιρό να ανοικοδομηθεί η Βρετανία και να απαλλαγεί από τη σήψη που, όπως είπε, επικράτησε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, ενώ προειδοποίησε πως «τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν».

Ο ηγέτης των Εργατικών, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές του Ιουλίου, είχε υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό στη Βρετανία, ενώ αργότερα, μετά τα αιματηρά επεισόδια και τις ταραχές που προκάλεσαν ακροδεξιοί κατά των μεταναστών, υποστήριξε ότι αυτά αντανακλούν τις διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν τα 14 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Στάρμερ, αναφερόμενος στα λεγόμενα «κορωνοπάρτι» του Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς.

«Κληρονομήσαμε, όχι μόνο μια οικονομική μαύρη τρύπα, αλλά και μια μαύρη τρύπα στην κοινωνία, και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση και να πράξουμε διαφορετικά. Μέρος αυτού είναι να είμαστε τίμιοι με τον κόσμο σχετικά με τις επιλογές που έχουμε και με το πόσο σκληρό θα είναι αυτό», δήλωσε.

«Ειλικρινά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν», πρόσθεσε.

Η ομιλία έγινε μπροστά σε πρόσωπα με τα οποία είχε συναντηθεί στη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας, όπως ασκούμενους, δασκάλους, νοσηλευτές και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Είπε ότι η αλλαγή δεν θα συμβεί «μέσα σε μια νύχτα».

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, κατά την επανέναρξη των εργασιών του, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει μια πληθώρα προβλημάτων, από τον συνωστισμό στις φυλακές μέχρι την έλλειψη στέγης και τις μακρές λίστες αναμονής στις υπηρεσίες Υγείας. Και επιτέθηκε στους Συντηρητικούς, λέγοντας ότι η αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν ως κυβέρνηση τα προβλήματα και το γεγονός ότι επικεντρώθηκαν στην «αγυρτεία» του λαϊκισμού διεύρυναν ρωγμές στην κοινωνία και οι διαιρέσεις αυτές θα πάρει καιρό να θεραπευθούν.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ανάμεικτες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία του Κιρ Στάρμερ.

Η συναρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Κάρλα Ντενάιερ, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν ψήφισαν τους Εργατικούς για να ζήσουν περισσότερο «οικονομικό πόνο», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων εάν η οικονομική της ατζέντα ήταν περισσότερο τολμηρή. Μάλιστα, μίλησε για «άρνηση του Εργατικού Κόμματος να φορολογήσει τους υπερπλούσιους», χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική ως παράδειγμα μιας συνηθισμένης προσέγγισης στην πολιτική.

Από την πλευρά του, ο Εντ Ντέιβι, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σημείωσε ότι «μόνο το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορούσε να αρνηθεί την κλίμακα των προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, προσφέροντας εμμέσως στήριξη σε όσα είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Σάρον Γκράχα, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, τόνισε πάντως ότι αυτό «το ζοφερό όραμα» που παρουσία ο Κιρ Στάρμερ «δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «ώρα να δούμε την αλλαγή που υποσχέθηκαν οι Εργατικοί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT