Ζούκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος πίεσε το Facebook να λογοκρίνει περιεχόμενο για τoν κορωνοϊό

Ζούκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος πίεσε το Facebook να λογοκρίνει περιεχόμενο για τoν κορωνοϊό

«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα και επί μήνες τις ομάδες μας να λογοκρίνουν περιεχόμενο σχετικό με τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής της Meta

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του ομίλου της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πίεσε την εταιρεία του για επιβολή λογοκρισίας σε αναρτήσεις που σχετίζονταν με την κορωνοϊό κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι λυπάται που «υπέκυψε» στην κυβερνητική παρέμβαση και τόνισε ότι δεν θα έκανε τις ίδιες επιλογές σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «πίεσαν επανειλημμένα» τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, «να λογοκρίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικό με την Covid-19». 

«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα και επί μήνες τις ομάδες μας να λογοκρίνουν περιεχόμενο σχετικό με τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, και εξέφραζαν μεγάλη απογοήτευση στις ομάδες μας όταν δεν συμφωνούσαμε», ανέφερε σε επιστολή του προς τον Τζιμ Τζόρνταν, επικεφαλής της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Facebook πρόσθεσε προειδοποιήσεις παραπληροφόρησης στους χρήστες όταν σχολίαζαν ή έκαναν like σε αναρτήσεις που κρίθηκε ότι περιείχαν ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε διαγραφή αναρτήσεων χρηστών που επέκριναν τα εμβόλια.

Στην προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι «σκοτώνουν ανθρώπους» επιτρέποντας την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

«Νομίζω ότι κάναμε κάποιες επιλογές που, εκ των υστέρων, δεν θα κάναμε σήμερα. Λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς. Οπως είπα τότε στις ομάδες μας, αισθάνομαι έντονα ότι δεν πρέπει να διακυβεύσουμε τα πρότυπα του περιεχομένου μας λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δισεκατομμυριούχος. 

Η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, χαρακτήρισε τη δήλωσε του Ζούκερμπεργκ ως μια «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ενθάρρυνε «υπεύθυνες πράξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας». «Η θέση μας ήταν σαφής και συνεπής. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT