ΗΠΑ: Δικαστής «πάγωσε» το πρόγραμμα Μπάιντεν για απόδοση νομικού καθεστώτος σε μετανάστες

ΗΠΑ: Δικαστής «πάγωσε» το πρόγραμμα Μπάιντεν για απόδοση νομικού καθεστώτος σε μετανάστες

Το πρόγραμμα προβλέπει την απόδοση νομικού καθεστώτος σε μετανάστες, συζύγους Αμερικανών πολιτών. Ο δικαστής έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν οι ισχυρισμοί κυβερνητών ότι το μέτρο ανακοινώθηκε με «πολιτικά κίνητρα».

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας με απόφασή του «παγώνει» για τουλάχιστον δύο εβδομάδες το πρόγραμμα που ανακοίνωσε τον Ιούνιο ο Τζο Μπάιντεν και προβλέπει την απόδοση νομικού καθεστώτος σε μετανάστες που είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες. Η απόφαση αναστολής εφαρμογής του προγράμματος, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να υποβάλλονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, έρχεται λίγες μέρες αφότου 16 πολιτείες, με επικεφαλής τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς, αμφισβήτησαν το πρόγραμμα που θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου 500.000 μετανάστες στη χώρα και περίπου 50.000 παιδιά. Οι πολιτείες κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι παρακάμπτει το Κογκρέσο για «κατάφωρους πολιτικούς σκοπούς», «δείχνοντας» προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μία από τις πολιτείες που μετέχουν στη δικαστική προσφυγή είναι το Τέξας, που ισχυρίστηκε ότι η πολιτεία έπρεπε να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών που ζουν στην πολιτεία χωρίς να έχουν νομικό καθεστώς.

Ο δικαστής Τζ. Κάμπελ Μπέικερ έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ το 2019, στο Τάιλερ του Τέξας, το οποίο βρίσκεται στο 5ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, χώρο ευνοϊκό μέρος για όσους προωθούν συντηρητικά επιχειρήματα.

Η αναστολή του μέτρου μπορεί να παραταθεί και ο δικαστής καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφαση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου ή ακόμη πιο αργά, πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος ή η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Κάλεσε τις δύο πλευρές, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όσους προσέφυγαν εναντίον του μέτρου, να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το πρόγραμμα τον Ιούνιο. Αυτό προσφέρει στους συζύγους πολιτών των ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς, οι οποίοι πληρούν ορισμένα κριτήρια, ανοίγοντας τον δρόμο να αποκτήσουν στο μέλλον αμερικανική υπηκοότητα, να υποβάλουν αίτηση για πράσινη κάρτα και παραμονή στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά, η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πολυετή αναμονή εκτός των ΗΠΑ, προκαλώντας αυτό που οι υποστηρικτές ισοδυναμούν με «χωρισμό της οικογένειας». Αλλά με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, η έξοδος από τη χώρα δεν είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για την εξέταση της αίτησης.

Σύμφωνα με δικηγόρο του Νομικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση στο Τέξας, «η απόφαση του δικαστηρίου απόψε να σταματήσει την παροχή ανακούφισης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι καταστροφική για χιλιάδες οικογένειες στην πολιτεία που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα».

«Το Τέξας δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών των ΗΠΑ και των συζύγων τους μεταναστών χωρίς να αντιμετωπίσει την πραγματικότητά τους», είπε επίσης η Κάρεν Τούμλιν, ιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Δράσης Δικαιοσύνης.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Για να είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, οι μετανάστες πρέπει να έχουν ζήσει συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον 10 χρόνια, να μην αποτελούν απειλή για την ασφάλεια ή να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και να έχουν παντρευτεί Αμερικανό πολίτη έως τις 17 Ιουνίου — μία μέρα δηλαδή πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος.

Πρέπει να πληρώσουν ένα παράβολος 580 δολαρίων για να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν μια μακροσκελή αίτηση, στην οποία θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξηγήσουν γιατί αξίζουν να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, επισυνάπτοντας μια σειρά από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν πόσο καιρό βρίσκονται στη χώρα.

Εάν εγκριθεί η αίτησή του, έχουν περιθώριο τριών χρόνων για να αναζητήσουν μόνιμο τόπο διαμονής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να λάβουν άδεια εργασίας.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT