Ζελένσκι καλεί Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ
ζελένσκι-καλεί-μπάιντεν-χάρις-και-τρα-563190850

Ζελένσκι καλεί Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

Ενώ η ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ μπήκε από χθες στην τέταρτη εβδομάδα της χωρίς κανένα σημάδι για επικείμενη αναχαίτισή της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραδώσει τις προτάσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους υποψήφιους διαδόχους του, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ μπήκε από χθες στην τέταρτη εβδομάδα της χωρίς κανένα σημάδι για επικείμενη αναχαίτισή της, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραδώσει τις προτάσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους υποψήφιους διαδόχους του, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πόλεμος στη χώρα του θα τελειώσει, κάποια στιγμή, μέσω του διαλόγου με την άλλη πλευρά. Τόνισε όμως ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ότι αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν οι επιχειρήσεις εντός της ρωσικής επικράτειας στην περιοχή του Κουρσκ, που ξεκίνησαν στις 6 Αυγούστου.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν. Ο διάλογος αυτή τη στιγμή στερείται περιεχομένου γιατί (ο Πούτιν) δεν θέλει να τελειώσει τον πόλεμο διά της διπλωματικής οδού», υποστήριξε ο Ζελένσκι. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανακοίνωσε την πρώτη δοκιμή νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου, αποκλειστικά ουκρανικής τεχνολογίας.

Πάντα στο Κίεβο, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, ανακοίνωσε ότι στρατεύματά του έχουν φθάσει να ελέγχουν 594 οικισμούς και 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής γης στην περιφέρεια του Κουρσκ και ότι η προώθησή τους συνεχίζεται. Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί υφίστανται βαριές απώλειες στο Κουρσκ, αναφέροντας ότι περίπου 6.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ 70 άρματα μάχης και πολλές δεκάδες τεθωρακισμένων οχημάτων έχουν καταστραφεί. Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών δεν είχε γίνει δυνατό να διασταυρωθούν από ανεξάρτητους παρατηρητές. Πάντως, ο Σίρσκι αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να προωθούνται στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς και χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την κατάσταση στην υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Ποκρόφσκ.

Σχέδιο ειρήνης καταθέτει στους Αμερικανούς ο Ουκρανός πρόεδρος – Ευθεία ανάμειξη των ΗΠΑ στην εισβολή του Κουρσκ καταγγέλλει η Μόσχα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειράν ημέρα οι εντατικοί βομβαρδισμοί του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου από πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Ρωσίας. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς, που εγγράφονται στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Στη ρωσική περιφέρεια όπου έχει ανοίξει το καινούργιο πολεμικό μέτωπο βρέθηκε χθες ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, προκειμένου να επιθεωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την εμπόλεμη ζώνη. Σε δηλώσεις του τόνισε τον κίνδυνο να υπάρξει πυρηνικό ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ και ζήτησε τη μέγιστη σύνεση ώστε να μην απειληθεί από τις εχθροπραξίες η ακεραιότητα του εργοστασίου.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Δύσης «παίζουν με τη φωτιά σαν παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα, κάτι πολύ επικίνδυνο για ενηλίκους στους οποίους έχουν εμπιστευθεί πυρηνικά όπλα». Προσέθεσε, δε, ότι οι Αμερικανοί έχουν την αυταπάτη πως αν ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (με πυρηνικά όπλα), αυτός θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχαν υποστηρίξει, σε ταυτόσημες δηλώσεις τους, ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στην ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ ήταν «κάτι το προφανές». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν τους Ουκρανούς με δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για την περιοχή του Κουρσκ τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Κεντρική φωτογραφία: Κάτοικοι της Ζαπορίζια συλλέγουν ό,τι απέμεινε μέσα από το σπίτι τους, που καταστράφηκε μετά από ρωσικό βομβαρδισμό. Φωτ. REUTERS / Stringer

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT