Γαλλία: Παραπέμπεται σε δικαστήριο ο CEO του Telegram

Γαλλία: Παραπέμπεται σε δικαστήριο ο CEO του Telegram

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Πάβελ Ντούροφ, του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας Telegram, o οποίος συνελήφθη το Σάββατο 24 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Πάβελ Ντούροφ, του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας Telegram, o οποίος συνελήφθη το Σάββατο 24 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι.

Ο Πάβελ Ντουρόφ, Ρώσος πολίτης που ζει μόνιμα στη Γαλλία, γνωστός και ως «Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Ρωσίας», βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα και εξύμνηση της τρομοκρατίας.

Στην ανακοίνωση των εισαγγελέων αναφέρεται: «Ο ανακριτής τερμάτισε την αστυνομική κράτηση του Πάβελ Ντουρόφ και θα τον παραπέμψει στο δικαστήριο όπου θα αποφασιστεί, αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες».

Αρκετοί κατηγορούν την πλατφόρμα Telegram ότι χρησιμοποιείται για διακίνηση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ναρκωτικών, άλλες και απάτες και συναλλαγές τους οργανωμένου εγκλήματος. Σημειώνουν επίσης ότι έχει αρνηθεί να μοιραστεί πληροφορίες ή έγγραφα με τους ερευνητές σε περιπτώσεις που το απαιτεί ο νόμος. 

Η σύλληψη του Ντούροφ έγινε η αιτία για ακόμη μία σύγκρουση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται παρέμβαση των ΗΠΑ, και ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, κατηγορία που έχει διαψεύσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο X μίλησε «ψευδή πληροφορία», αναφέροντας ότι η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο αποφάσισε να συλλάβει τον Ντούροφ. Πηγή που γνωρίζει το θέμα επανέλαβε σήμερα πως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη.

Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ

Ο Πάβελ Ντούροφ είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram.

Σε ηλικία 20 ετών, έγινε διάσημος στη Ρωσία μετά την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ρωσόφωνων χρηστών και ξεπέρασε το Facebook σε όλη τη χώρα. Αναδείχτηκε, δε, σε μια πηγή πληροφοριών στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι αναλυτές να χαρακτηρίζουν την εφαρμογή «εικονικό πεδίο μάχης». 

Μετά από διαμάχες με τις ρωσικές αρχές και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μέσου, ο Ντούροφ πούλησε το VKontakte και ίδρυσε, το 2013, μια νέα υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία Telegram, η οποία κέρδισε γρήγορα υπέρμαχους, αλλά και επικριτές, κυρίως για την καταγγελλόμενη απουσία ελέγχου ακραίου περιεχομένου. 

Ο Ντούροφ έχει επιλέξει να παραμείνει στο παρασκήνιο της δημοσιότητας, δίνοντας σπάνια συνεντεύξεις και αυτοπεριοριζόμενος σε κάποιες αινιγματικές δηλώσεις μέσω του Telegram. 

Ως οπαδός του πολιτικού ελευθερισμού, ο Ντούροφ έχει ταχθεί υπέρ της εμπιστευτικότητας στο Διαδίκτυο και της κρυπτογράφησης στα μηνύματα. Αρνείται τον έλεγχο των μηνυμάτων στην πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναρτούν βίντεο, φωτογραφίες και σχόλια στα «κανάλια» που μπορεί να ακολουθεί οποιοσδήποτε.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT