ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη

«Είναι σημαντικό η ισραηλινή κυβέρνηση να απαιτήσει να λογοδοτήσουν πρόσωπα και οντότητες που ευθύνονται για τη βία κατά των αμάχων στη Δυτική Οχθη» λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς φέρονται ότι ευθύνονται για βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων στα κατεχόμενα εδάφη. Το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να αποτρέψουν βίαιη επίθεση εποίκων στην πόλη Τζιτ όπου κατέστρεψαν οχήματα και πυρπόλησαν σπίτια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την ανακοίνωσή του ανήμερα της μεγάλης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, τους οποίους ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει «Παλαιστίνιους μαχητές».

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη-1
Μάθιου Μίλερ / AP Photo/Nathan Howard

«Η βία των εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Οχθη προκαλεί μεγάλα ανθρώπινα δεινά, βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ και υπονομεύει τις προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, που πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό η ισραηλινή κυβέρνηση να απαιτήσει να λογοδοτήσουν πρόσωπα και οντότητες που ευθύνονται για τη βία κατά των αμάχων στη Δυτική Οχθη».

Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν κυρίως τη ΜΚΟ Hashomer Yosh. Τα ηγετικά στελέχη της κατηγορούνται ότι παρέχουν υλική υποστήριξη στον παράνομο, ακόμη και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, οικισμό εποίκων Μεϊταρίμ στη Δυτική Οχθη. Επίσης, στις κυρώσεις περιλαμβάνεται ο Γιτσχάκ Λεβί Φιλάντ, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιράφει ως «συντονιστή ασφάλειας» του εβραϊκού οικισμού Γιτσχάρ στη Δυτική Οχθη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Φίλαντ «τον Φεβρουάριο του 2024 ηγήθηκε μιας ομάδας ενόπλων εποίκων οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πραγματοποίησαν περιπολίες για να παρακολουθούν και να επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη γη τους και να τους διώχνουν με τη βία».

Η αντίδραση Νετανιάχου

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού καταδίκασε την αμερικανική απόφαση και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή τέτοιων κυρώσεων, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζει το θέμα σοβαρά. «Το θέμα βρίσκεται υπό έντονη συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτει το γραφείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει αρκετές δέσμες κυρώσεων κατά Ισραηλινών εποίκων και έχουν εκφράσει τη σταθερή αντίθεσή τους στον εποικισμό της Δυτικής Οχθη, ο οποίος υποστηρίζεται από τα μέλη της ακροδεξιάς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη-2
Εποικοι συγκρούονται με οικογένεια Παλαιστινίων, την οποία έχουν διώξει με τη βία από τη γη της στην Μπέιτ Τζάλα (2 Αυγούστου 2024) / AP Photo/Mahmoud Illean

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι οι οικισμοί είναι ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο, σηματοδοτώντας την επιστροφή στη μακροχρόνια πολιτική της Ουάσιγκτον στο θέμα, η οποία που είχε αντιστραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

IDF: «Αποτύχαμε»

Στο μεταξύ η έρευνα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για την επίθεση εποίκων στην πόλη Τζιτ εναντίον Παλαιστινίων και των κατοικιών, όπου ο στρατός απλώς παρακολουθούσε τα γεγονότα, διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα «δεν ενήργησαν επαρκώς για να αποτρέψουν» το συμβάν.

Η επίθεση έγινε στις αρχές Αυγούστου από περίπου 100 Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι τραυμάτισαν πολύ σοβαρά κατοίκους του χωριού, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κατοικίες, χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ. 

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Οχθη-3
Δυτική Οχθη: Οχήματα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας / AP Photo/Majdi Mohammed

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα που έφτασαν στο σημείο δεν ενήργησαν όπως αναμενόταν για να σταματήσουν τους επιτιθέμενους. Ο Ισραηλινός Στρατός απέλυσε δύο μέλη της τοπικής δύναμης ασφαλείας, επίσης, επειδή όπως ανέφερε, ενήργησαν «εκτός των αρμοδιοτήτων τους» κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι η πρώτη δύναμη δεν μπόρεσε να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση. Προσπάθησε να διαλύσει τους ταραχοποιούς και να αποτρέψει τη ζημιά στους Παλαιστίνιους, αλλά θα έπρεπε να είχε ενεργήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», λέει το IDF.

Πηγή: Associated Press, Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT