επιδρομές-του-ισραήλ-στη-δυτική-οχθη-563193169

Επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη

Οι μεγαλύτερες τα τελευταία 20 χρόνια

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ελπίδες για εκεχειρία να εξανεμίζονται ύστερα από την άγονη έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, η κατεχόμενη Δυτική Οχθη γνωρίζει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ από την περίοδο της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (Εξέγερση) του 2000-2005.

Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη βόρεια Δυτική Οχθη. Η πόλη Τζενίν, βασική εστία της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης, αποκλείστηκε ολοκληρωτικά από τα ισραηλινά στρατεύματα, ενώ οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στην πόλη Τουλκάρεμ και τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φαράα, κοντά στην πόλη Τουμπάς. Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με τους εισβολείς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, μίλησε για κανονικό πόλεμο, κάνοντας αναλογίες με την κατάσταση στη Γάζα, παρότι η παλαιστινιακή διοίκηση στη Δυτική Οχθη βρίσκεται στα χέρια της κοσμικής Φατάχ υπό τον Μαχμούντ Αμπάς και όχι σε εκείνα της ισλαμικής Χαμάς. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απειλές (από τη Δυτική Οχθη) με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υποδομή των τρομοκρατών στη Γάζα, επιβάλλοντας και την προσωρινή εκκένωση των Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής και οποιαδήποτε άλλα μέτρα χρειαστούν. Πρόκειται από κάθε άποψη για πόλεμο και οφείλουμε να τον κερδίσουμε», έγραψε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας στην πλατφόρμα Χ.

Ενας ακόμη δημοσιογράφος ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς από νέες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – Βομβαρδισμός των Ισραηλινών στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο.

Βολές κατά των ΗΠΑ

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους της Δυτικής Οχθης να ξεσηκωθούν εναντίον των δυνάμεων κατοχής και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιτρέπουν στο Ισραήλ να επεκτείνει τον πόλεμο της Γάζας. Η ισλαμική οργάνωση κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας της Δυτικής Οχθης που υπακούουν στον Αμπάς να σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς και «να πάρουν τη θέση που τους περιμένει στον ιερό αγώνα του λαού μας». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος διέκοψε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει στη Ραμάλα, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπουρντέινα, καταδίκασε τις επιδρομές ως «σοβαρή κλιμάκωση» και κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Παράλληλα, συνεχίζονταν χθες οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, που έχει από καιρό μετατραπεί σε σωρό ερειπίων και υγειονομική βόμβα. Τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Χαν Γιουνίς, το Ντέιρ Μπάλα και άλλες πόλεις της Λωρίδας, ενώ στο Νουσεϊράτ άλλος ένας δημοσιογράφος, ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Αμπεντ-Ράμπο, βρήκε τον θάνατο μαζί με την αδελφή του από ισραηλινά πυρά. Από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων, σε απάντηση για τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 172 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από παλαιστινιακής πλευράς έχει ξεπεράσει τις 40.500.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ισραηλινό drone έπληξε όχημα σε μεθοριακό σημείο ελέγχου της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και ένα μέλος της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Σε αυτή την ανησυχητική ατμόσφαιρα διάχυσης της κρίσης της Γάζας σε νέα μέτωπα, διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ συναντήθηκαν χθες στην Ντόχα για συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προς αναζήτηση μιας έστω προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών, που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια βιώσιμη εκεχειρία. Στην Ντόχα βρίσκεται και ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα Μέσης Ανατολής, Μπρετ Μαγκέρκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν και εικάζει κανείς ότι θα είχε ενδιαφέροντα μηνύματα να μεταβιβάσει στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: REUTERS, A.P.

Κεντρική φωτό: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αφήνουν τα σπίτια τους στην πόλη Ντέιρ Μπάλα, παίρνοντας μαζί τους λιγοστά υπάρχοντα. Είχε προηγηθεί εντολή εκκένωσης, για την περιοχή που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών. Φωτ. EPA/MOHAMMED SABER

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT