Αναπροσάρμοσε το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ ο εισαγγελέας Σμιθ

Αναπροσάρμοσε το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ ο εισαγγελέας Σμιθ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανανεωμένο κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην ομοσπονδιακή υπόθεση παρεμπόδισης των εκλογών το 2020 και στην υπόθεση απόρρητων εγγράφων κατέθεσε χθες ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, αναβιώνοντας τις υποθέσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανανεωμένο κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην ομοσπονδιακή υπόθεση παρεμπόδισης των εκλογών το 2020 και στην υπόθεση απόρρητων εγγράφων κατέθεσε χθες ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, αναβιώνοντας τις υποθέσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προσέφερε ευρεία ασυλία στον τέως πρόεδρο.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει διώξεις για την προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, αλλά και για την κακοδιαχείριση απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν αποθηκευμένα σε χώρους της έπαυλής του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Οι δύο υποθέσεις δεν αναμένεται να έχουν εκδικασθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών τον Νοέμβριο, ενώ εάν ο Τραμπ επανέλθει στον Λευκό Οίκο θα έχει το δικαίωμα να απολύσει τον εισαγγελέα Σμιθ και να θέσει τις δύο υποθέσεις στο αρχείο.

Σε χθεσινές του δημοσιεύσεις στην ιδιωτική πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ έγραψε ότι ο Σμιθ προσπαθεί να «αναστήσει ένα νεκρό κυνήγι μαγισσών σε μια επίδειξη απελπισίας». Από το ανανεωμένο κατηγορητήριο απουσιάζουν οι κατηγορίες για παρέμβαση του Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης στα τέλη του 2020 με στόχο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του για ευρεία νοθεία. Τις κατηγορίες αυτές αρνήθηκε να εξετάσει η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι αλλαγές στο κατηγορητήριο του Σμιθ απειλούν να έχουν παράπλευρες επιπτώσεις σε άλλες νομικές υποθέσεις του τέως προέδρου, όπως αυτή της καταβολής λύτρων σε πορνοστάρ έναντι της σιωπής της, με τους συνηγόρους του Τραμπ να υποστηρίζουν ότι η προεδρική ασυλία ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Στο ακροατήριο οι υποθέσεις για τις εκλογές το 2020 και τα απόρρητα έγγραφα, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προσέφερε ασυλία στον τέως πρόεδρο.

Στο μεταξύ, μερική ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του επέρριψε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, υπονοώντας χωρίς στοιχεία ότι οι ίδιοι δυσχέραναν προσωπικά το έργο της επιφορτισμένης με την προστασία του μυστικής υπηρεσίας.

«Οταν συνέβη η απόπειρα, πολλοί αναρωτήθηκαν: Ποιος φταίει; Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό φταίνε ο Μπάιντεν και η Χάρις. Κοιτάξτε, εργαλειοποίησαν την κυβέρνηση εναντίον μου, έφεραν ολόκληρο το υπουργείο Δικαιοσύνης για να μου τη φέρουν και δεν νοιάστηκαν και πολύ για την υγεία και την ασφάλειά μου. Κατέστησαν πολύ δύσκολη τη στελέχωση της ομάδας ασφαλείας μου», είπε ο Τραμπ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η καταγγελία αυτή του Τραμπ σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση στην κριτική του κατά του απερχόμενου προέδρου και της αντιπάλου του. Παρότι ο τέως πρόεδρος έχει γράψει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις δεν με προστάτευσε επαρκώς», στις δηλώσεις του την Τρίτη κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο, παρότι και οι δύο καταδίκασαν την απόπειρα εναντίον του.

Πηγή: A.P.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT