Γάλα, αγκαλιές και… νάνι – αυτή είναι η καθημερινότητα δύο μικροσκοπικών νεογέννητων πάντα με τη στοργική μητέρα τους, τη Μενγκ Μενγκ, ένα θέαμα που έχει βάλει τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου σε μια φούσκα βρεφικής ευτυχίας τις τελευταίες ημέρες.
Η εδώ και μία εβδομάδα παρουσία των νέων μελών της παροικίας πάντα στον μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της πόλης, με την κατάλληλη φροντίδα, έχει δώσει πολλές ελπίδες για την προστασία του είδους των γιγάντιων πάντα.
Το κύμα χαράς και τρυφερότητας ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν η Μενγκ Μενγκ, το 11χρονο θηλυκό γιγάντιο πάντα του ζωολογικού κήπου στη γερμανική πρωτεύουσα, γέννησε τα δίδυμα μωρά.
Από τότε, τα νεογέννητα γαλουχήθηκαν με αγάπη από τη μητέρα τους, μαζί με την έμπειρη ομάδα για τα πάντα στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου και την Ερευνητική Βάση Εκτροφής Γιγάντιων Πάντα της κινεζικής πόλης Τσένγκντου.
«Τα μικρά πάντα γεννιούνται χωρίς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι είναι πολύ ευάλωτα τις πρώτες ημέρες», δήλωσε ο βιολόγος και επιμελητής των πάντα Φλόριαν Σικς. «Μπορούν εύκολα να κρυώσουν, καθώς δεν είναι ακόμη σε θέση να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους από μόνα τους. Το μητρικό γάλα τούς παρέχει μια σημαντική πρώτη άμυνα και διασφαλίζει ότι τα νεαρά ζώα γίνονται πιο δυνατά».
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 ημερών, τα μικρά τρέφονται περίπου οκτώ έως 12 φορές την ημέρα. Χάρη στο γάλα της Μενγκ Μενγκ, τα νεογέννητα στο Βερολίνο έχουν ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησής τους, συν μερικά γραμμάρια. Το τελευταίο δελτίο Τύπου του ζωολογικού κήπου αναφέρει ότι το πρωτότοκο ζυγίζει τώρα 180 γραμμάρια, από 169 γραμμάρια κατά τη γέννηση, ενώ το δευτερότοκο έχει ανέβει από 136 γραμμάρια σε 145 γραμμάρια.
«Οπως συμβαίνει συνήθως με πολλά θηλαστικά, τα γιγάντια πάντα χάνουν βάρος τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος, προσθέτοντας ότι η αύξηση έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία σε όλους τους εμπλεκόμενους, «καθώς οι πρώτες μέρες είναι κρίσιμες».
«Τον πρώτο μήνα, και ειδικά τις πρώτες 14 ημέρες, η θνησιμότητα των μωρών είναι στο υψηλότερο επίπεδο, περίπου ένα τέταρτο υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα», δήλωσε ο κ. Σικς. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δύο έμπειρους συναδέλφους από τη Βάση Πάντα της Τσένγκντου στο πλευρό μας για να φροντίζουν τα μικρά… έχουν πολύ περισσότερη πείρα και είναι καλύτερα σε θέση να αξιολογήσουν την ανάπτυξη των μικρών».
Ειδικός χειρισμός στα δίδυμα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ζωολογικού κήπου, Αντρέας Νίριμ, στη φύση μια μητέρα πάντα μπορεί να μεγαλώσει μόνο ένα μικρό. Οταν γεννιούνται δίδυμα, ένα από τα μικρά συνήθως δεν επιβιώνει. «Ωστόσο, έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε και τα δύο μικρά», είπε.
Για να διασφαλιστεί ότι και τα δύο μωρά μεγαλώνουν όσο το δυνατόν πιο φυσικά, λαμβάνουν μητρικό γάλα και μητρική φροντίδα, τα δίδυμα είναι πότε το ένα και πότε το άλλο με τη Μενγκ Μενγκ, είπε η κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου Φραντσίσκα Σούτερ, που είναι επίσης εκπαιδευμένη βρεφονοσοκόμα με πείρα στον θάλαμο βρεφών.
Εξήγησε ότι όταν ένα μικρό είναι με τη μητέρα, το άλλο αναπαύεται στη θερμοκοιτίδα. Οταν το ξεκούραστο μωρό ξυπνήσει και είναι έτοιμο να θηλάσει, επιστρέφει στη Μενγκ Μενγκ. «Αυτό διασφαλίζει ότι και τα δύο μωρά δημιουργούν δεσμό με τη μητέρα τους και προμηθεύονται το πολύ σημαντικό μητρικό γάλα», είπε.
«Οπως άλλες γιγάντιες αρκούδες, τα γιγάντια πάντα γεννιούνται σχεδόν γυμνά, κωφά, τυφλά και ροζ. Τα συνήθη ασπρόμαυρα σημάδια των πάντα αναπτύσσονται αργότερα», είπε ο ζωολογικός κήπος, προσθέτοντας ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα και δυνατά, για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Μέχρι τότε δεν θα παρουσιαστούν στο κοινό.
Ωστόσο, τον πατέρα των διδύμων, τον 14χρονο Τζιάο Τσινγκ, μπορεί ακόμα να δει κανείς στον χώρο των πάντα του ζωολογικού κήπου, καθώς τα αρσενικά γιγάντια πάντα δεν ασχολούνται με την εκτροφή των μωρών.
Η Μενγκ Μενγκ έφτασε από την Κίνα το 2017. Τον Αύγουστο του 2019, γέννησε τα πρώτα δίδυμα μικρά πάντα, Μενγκ Σιάνγκ και Μενγκ Γιουάν, στη Γερμανία.Τα νέα δίδυμα γεννήθηκαν ύστερα από διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης στις 26 Μαρτίου, κατόπιν εντατικής παρατήρησης και προσεκτικής προετοιμασίας από διεθνή ομάδα ειδικών.Τα πρώτα σημάδια μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης εμφανίστηκαν στις 11 Αυγούστου, όταν ένας υπέρηχος εντόπισε δύο καρδιακούς παλμούς. Μόλις 11 ημέρες αργότερα, τα δίδυμα γεννήθηκαν, ύστερα από περίοδο κύησης 149 ημερών.
«Χωρίς προστατευτικά μέτρα, το γιγάντιο πάντα πιθανότατα θα είχε ήδη εξαφανιστεί», είπε ο κ. Νίριμ. «Καθώς έχουν απομείνει λιγότερα από 2.000 γιγάντια πάντα στο φυσικό τους περιβάλλον, κάθε μικρό που μεγαλώνει υγιές μετράει πολύ», υπογράμμισε.
Πηγή: Sino-Hellenic Information Post