Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης
παραολυμπιακοί-αγώνες-οσα-ξεχωρίσαμ-563193745

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης

Οπως στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο, έτσι και σε αυτή τη διοργάνωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί δημιούργησε ένα υπερθέαμα

Φωτ.: Gonzalo Fuentes/via AP
Ακούστε το άρθρο

Χρώματα, χορογραφίες με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα μήνυμα ενότητας που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου σε κάθε γωνιά της γης. 

Η χθεσινή τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έγραψε ιστορία καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου. Οπως στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο, έτσι και σε αυτή τη διοργάνωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί δημιούργησε ένα υπερθέαμα, με φόντο την εμβληματική πλατεία Κονκόρντ και τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. 

Το πλάνο «άνοιξε» στις κόκκινες μασκότ των φετινών Αγώνων, τις Φρύγες, οι οποίες στόλισαν ένα αμάξι με οδηγό τον Γάλλο πρωταθλητή στην κολύμβηση, Τεό Κιουρέν. Αφού έκανε μια βόλτα στους παριζιάνικους δρόμους, ο παρααθλητής φιλοξένησε στη θέση του συνοδηγού μερικούς από τους Γάλλους πρωταγωνιστές του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, που θα αγωνιστούν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.  

Φτάνοντας στον προορισμό του, την Κονκόρντ, ο Κιουρέν καλωσόρισε στην Πόλη του Φωτός πάνω από 35.000 θεατές που παρακολουθούσαν από κοντά, αλλά και εκείνους που συντονίστηκαν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Η πρώτη πράξη της σχεδόν τετράωρης τελετής ήταν αφιερωμένη στα μέλη των 168 αντιπροσωπειών – και όχι μόνο – που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ένταξή τους στην κοινωνία. Αυτό ήταν άλλωστε και το κεντρικό θέμα στην αφήγηση του Ζολί, με τίτλο «Παράδοξο» και υποσημείωση την «Από τη διαφωνία στην αρμονία: η αντανάκλαση της θέσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία» («From discord to concord: a reflection on the place of people with disabilities in society). Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του πριν την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής επιθουμούσε να φωτίσει «τις αξίες των παρααθλητών» στη – γεμάτη προκαταλήψεις – εποχή που ζούμε. 

Το σόου άρχισε με τον Καναδό μουσικό Τσίλι Γκονζάλες ο οποίος μάγεψε το κοινό με το ταλέντο του στο πιάνο. Στην ιστορική πλατεία που μετατράπηκε σε σκηνή καλλιτεχνικών παραστάσεων, εμφανίστηκε μια ομάδα από 140 χορευτές. Ντυμένοι στα μαύρα, ο καθένας μπροστά σε ένα πιάνο και έχοντας άψογο συγχρονισμό, εκπροσωπούσαν την «αυστηρή κοινωνία». Ταυτόχρονα, 16 περφόρμερ με αναπηρία, γνωστοί ως η «δημιουργική παρέα», κινούνταν στον χώρο χωρίς κανόνες αλλά ελεύθερα, με χαρά και πολύχρωμα κοστούμια. Ο καλλιτέχνης πίσω από όλες τις χορογραφίες της τελετής, Αλεξάντερ Εκμαν, ήταν σαφής ως προς την απεικόνιση των κλειστών κοινοτήτων που θα πρέπει να ανοίξουν την αγκαλιά τους στο διαφορετικό. Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η Γαλλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Christine and the Queens η οποία με τη ροκ διάθεσή της, προκάλεσε ηλεκτρισμό και το συναίσθημα της ευφορίας στους γύρω της. Ειδικά όταν παρουσίασε τη δική της εκδοχή στο κλασικό «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιαφ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βικτόρ Λε Μαν. 

Σειρά είχε η καθιερωμένη παρέλαση των χωρών, στην οποία – σε αντίθεση με τα σκάφη πάνω στα οποία μεταφέρθηκαν οι αθλητές στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων – οι 4,400 συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένων αυτών της ομάδας των προσφύγων) στα 22 αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, περπάτησαν κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την πλατεία. Πρώτη σημαία και ομάδα που ακολουθούσε, αυτή του Αφγανιστάν και όχι η ελληνική όπως γίνεται στους ΟΑ καθώς τηρήθηκε αλφαβιτική σειρά. 

Λίγο πριν τις 10 μ.μ. η ελληνική αποστολή εισήλθε στην Κονκόρντ με σημαιοφόρους τους Μανώλη Στεφανουδάκη (στίβος) και Θεοδώρα Πασχαλίδου (τζούντο). Στη φετινή διοργάνωση, η ελληνική ομάδα αποτελείται από συνολικά 40 μέλη μεταξύ των οποίων και η 12χρονη Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου στην κολύμβηση. 

Μετά την παρέλαση, την αεροπορική επίδειξη και τα πυροτεχνήματα στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, ο Γάλλος τραγουδιστής Λάκι Λαβ ερμήνευσε το «My Ability». Μια συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία καθώς η χορογραφία δίπλα του παρουσίαζε έννοιες όπως η προκατάληψη, η αφύπνιση, η ανταπόκριση.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-1
Ο Λάκι Λαβ επί σκηνής. Φωτ.: Gonzalo Fuentes/via AP

«Παραολυμπιακή Επανάσταση»

Η Λουάν Πομιέ, το ανερχόμενο αστέρι από τη Γουαδελούπη, έδωσε μια άλλη, πιο λυρική χροιά στον Παραολυμπιακό ύμνο. Αλλα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν στη διάρκεια της βραδιάς ήταν τα «So flute» από St. Germain, «Quand je joue» από Ζουλιέν Κλερκ και η δημοφιλής σύνθεση του Γιαν Τιρσέν, «La Valse d’Amélie Poulain», από την ταινία «Αμελί». 

Σειρά είχαν οι ομιλίες του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν και του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Αντριου Πάρσονς. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των φετινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, είπε: «Αγαπητοί αθλητές, καλωσήρθατε στη χώρα της αγάπης και της επανάστασης. Να είστε σίγουροι ότι απόψε, όχι Αλωση της Βαστίλης, ούτε γκιλοτίνα. Απόψε ξεκινά η πιο όμορφη επανάσταση, η Παραολυμπιακή Επανάσταση. Πρόκειται για μια γλυκιά επανάσταση που θα μας αλλάξει όλους». Ο Μακρόν κήρυξε την έναρξη και για τις επόμενες 11 ημέρες, τα βλέμματα όλων θα ήταν στραμμένα στο Παρίσι. 

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-2
Η Ολυμπιακή Φλόγα. Φωτ. AP/Aurelien Morissard

Η άφιξη της φλόγας στα Ηλύσια Πεδία συνοδεύτηκε υπό τους ήχους του «La Ritournelle», της μεγάλης επιτυχίας του Γάλλου τραγουδιστή, τραγουδοποιού και μουσικού Σεμπαστιάν Τελιέ ο οποίος βρισκόταν εκεί, ενώ για το τέλος η Christine and the Queens, επιφύλασσε μια έκπληξη με τη διασκευή της στο τραγούδι του Πατρίκ Ερναντέζ, «Born to be alive». Φώτα, πυροτεχνήματα και ζητωκραυγές έδωσαν τον τόνο για μια γιορτή που πρέπει να αγκαλιάσουν όλοι. 

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-3
Παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία. Φωτ. AP /Aurelien Morissard

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-4
Christine and the Queens. Φωτ. Julien De Rosa/Pool Photo via AP

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-5
Η γαλλική αποστολή. Φωτ. Julien De Rosa/Pool Photo via AP

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-6
Πυροτεχνήματα στον ουρανό του Παρισιού. Φωτ. AP/Aurelien Morissard

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-7
Alpha Jets στον ουρανό. Φωτ. AP/Aurelien Morissard

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Οσα ξεχωρίσαμε από την τελετή έναρξης-8
Παρέλαση των παραθλητών. Φωτ. AP /Aurelien Morissard
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT