Telegram: Ο δικηγόρος του Ντούροφ απορρίπτει τις κατηγορίες κατά του CEO της πλατφόρμας

Telegram: Ο δικηγόρος του Ντούροφ απορρίπτει τις κατηγορίες κατά του CEO της πλατφόρμας

Ο δικηγόρος του ιδρυτή του Telegram υποστήριξε ότι η πλατφόρμα τηρεί «πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ψηφιακή τεχνολογία» και πως είναι «παράλογο» να θεωρείται ότι ο ιδρυτής της ευθύνεται για τις ενέργειες των χρηστών της

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εντελώς παράλογο» χαρακτήρισε ο δικηγόρος του CEO του Telegram να πιστεύεται ότι ο επικεφαλής μέσου κοινωνικής δικτύωσης ευθύνεται για τις όποιες τυχόν εγκληματικές πράξεις διαπράχθηκαν σε αυτό. Ο Πάβελ Ντούροφ έχει τεθεί από την Τετάρτη υπό δικαστική έρευνα, θεωρούμενος ύποπτος για συνέργεια ως επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Επίσης, διερευνάται στη Γαλλία για φερόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για την άρνησή του να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Ο δικηγόρος του, Ολιβιέ Καμίνσκι, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους και γαλλικά ΜΜΕ, υποστήριξε ότι το Telegram «συμμορφώνεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ψηφιακή τεχνολογία» και απέρριψε ως παράλογο να διώκεται ο πελάτης του για πράξεις άλλων προσώπων, χρηστών της πλατφόρμας.

Ο Πάβελ Ντούροφ, Ρώσος πολίτης, που έχει όμως και γαλλικό διαβατήριο, έμεινε για τέσσερις ημέρες υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία το Σάββατο σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι, και την Τετάρτη αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος, έχοντας καταβάλει εγγύηση 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, του επιβλήθηκε ο όρος να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα στην αστυνομία και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη Γαλλία. Το γεγονός πάντως ότι έχει τεθεί επισήμως υπό έρευνα δεν συνεπάγεται ενοχή ούτε οδηγεί απαραιτήτως σε δίκη, αλλά σημαίνει ότι οι δικαστές θα εξετάσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προχωρήσουν με την έρευνα εναντίον του. Οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια προτού αποφασιστεί η διεξαγωγή δίκης ή να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Η σύλληψή του πυροδότησε δημόσια συζήτηση γύρω από το ερώτημα πού τελειώνει η ελευθερία του λόγου και πού αρχίζει η επιβολή του νόμου, όπως και για τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να καθίστανται υπεύθυνες για το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Telegram χρησιμοποιείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η υπόθεση έχει γίνει αιτία για ακόμη μία σύγκρουση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, οι σχέσεις των οποίων είναι σε κρίση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι πίσω από τη σύλληψη του Ντούροφ κρύβεται αμερικανική παρέμβαση και πολιτικά κίνητρα, με τον Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται μανιώδης χρήστης του Telegram, να δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση» και ότι τη διεξαγωγή της έρευνας αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές, όχι η κυβέρνηση.

Ο Μακρόν είχε γευματίσει με τον Ντούροφ το 2018, στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων που είχε με επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο, και στον Ντούροφ δόθηκε η γαλλική υπηκοότητα το 2021 βάσει σπάνιας διαδικασίας για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT