Ουκρανία: Συνετρίβη μαχητικό F-16, νεκρός ο πιλότος

Ουκρανία: Συνετρίβη μαχητικό F-16, νεκρός ο πιλότος

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της μαζικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης της Δευτέρας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη των πρώτων αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της μαζικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης που σημειώθηκε σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα. Αντίθετα, η συντριβή αποδίδεται, από τον Αμερικανό αξιωματούχο, πιθανώς σε λάθος του πιλότου

Δημοσίευμα του CNN που επικαλείται ουκρανική στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε κατά τη συντριβή. Πρόκειται για τον κορυφαίο πιλότο Ολεξίι Μες ο οποίος σκοτώθηκε «ενώ απέκρουε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έχει γίνει ποτέ από τη Ρωσία στην Ουκρανία». Ο ουκρανικός στρατός δεν πιστεύει, σύμφωνα με την πηγή, ότι η συντριβή οφείλεται σε λάθος του πιλότου. 

Ουκρανία: Συνετρίβη μαχητικό F-16, νεκρός ο πιλότος-1
Ο Ουκρανός πιλότος του F-16 που σκοτώθηκε κατά τη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση της Δευτέρας στην Ουκρανία – Φωτ.: CNN

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα F-16 για πρώτη φορά ώστε να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια των ρωσικών πληγμάτων νωρίτερα αυτή εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η είδηση ότι ένα από τα λιγοστά F-16 της Ουκρανίας καταστράφηκε αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο ζητούσε τα εν λόγω αεροσκάφη επί μήνες προτού τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τα προηγμένα δυτικά αεροσκάφη θα του δώσουν πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ιδίως για την κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων και για την προστασία των στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου. Ωστόσο, είναι επίσης ευάλωτα στους ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας και αποτελούν στόχο υψηλής αξίας για τη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι το πρώτο από τα 80 υποσχεθέντα F-16 έφτασε στην Ουκρανία. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν έδωσε αριθμούς, αλλά Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι συνολικά έξι αεροσκάφη είχαν φθάσει και ότι η Ουκρανία διαθέτει αντίστοιχα έξι εκπαιδευμένους πιλότους για να τα πετάξουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT