Bloomberg: Συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Bloomberg: Συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για τη ρυμούλκηση του «Sounion»

Το πρακτορείο αποδίδει το σχέδιο στον στενό συντονισμό μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη, των Ευρωπαίων εταίρων και των βασικών περιφερειακών παραγόντων, και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, ηγείται της προσπάθειας εκκένωσης και ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου «Sounion», που δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, το σχέδιο προβλέπει ότι το πετρέλαιο που βρίσκεται μέσα στο τάνκερ (περίπου 150.000 τόνοι) θα «μεταγγιστεί» σε άλλο πλοίο και το «Sounion» θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, πιθανότατα στο Τζιμπουτί.

Ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία της ναυτικής επιχείρησης Aspides της Ε.Ε. θα συνοδεύσουν το τάνκερ και οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα επιβλέπουν τη «μετάγγιση» του πετρελαίου.

Οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν στα ρυμουλκά να απομακρύνουν το «Sounion», καθώς αν υπάρξει πετρελαιοκηλίδα, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ακτές της Υεμένης, καθώς και εκείνες των γειτόνων της.

Το πρακτορείο αποδίδει το σχέδιο στον στενό συντονισμό μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των Ευρωπαίων εταίρων και των βασικών περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης είπε ότι μίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για να διασφαλίσει ότι «αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν με ασφάλεια», ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε την Τρίτη ότι το τάνκερ φαίνεται να παρουσιάζει διαρροή, γεννώντας φόβους για μια περιβαλλοντική καταστροφή, εκπρόσωποι της επιχείρησης Aspides το διέψευσαν.

Πηγή: Bloomberg

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT