Πηγές υπουργείου Αμυνας Τουρκίας για S-400 και F-35, ΗΠΑ και Κατάρ

Πηγές υπουργείου Αμυνας Τουρκίας για S-400 και F-35, ΗΠΑ και Κατάρ

Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκαν στα ζητήματα των S-400 και των F-35, της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κατάρ και της συνεκπαίδευσης με δυνάμεις των ΗΠΑ.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκαν στα ζητήματα των S-400 και των F-35, της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κατάρ και της συνεκπαίδευσης με δυνάμεις των ΗΠΑ.  

Για τους S-400 και τα F-35

«Eξακολουθούν να υπάρχουν οι  ανάγκες αεράμυνας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα αεράμυνας S-400 βρίσκεται στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προς το παρόν, δεν υπάρχει νέα εξέλιξη σε αυτό το θέμα.»

Για τις «εκπαιδεύσεις» του τουρκικού ναυτικού με το αμερικανικό ναυτικό

«Τα πλοία TCG Anadolu και TCG Gökova πραγματοποίησαν εκπαίδευση διέλευσης στη Μεσόγειο με τις μονάδες του Ναυτικού των ΗΠΑ USS Wasp και USS Oak Hill μεταξύ 13 και 17 Αυγούστου. Οι εκπαιδεύσεις διέλευσης είναι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται με στόχο την αύξηση της κοινής λειτουργικότητας με στοιχεία φίλων και συμμάχων χωρών στην περιοχή μας και πραγματοποιούνται επίσης με πλοία άλλων φιλικών και συμμάχων χωρών. Πρόκειται για εκπαιδεύσεις που είναι ρουτίνας και περιορισμένου πεδίου. Δεν είναι δηλαδή άσκηση, δεν είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα όπως υποστηρίζεται. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ άσκησης και  εκπαίδευσης διέλευσης. Οι ασκήσεις είναι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σεναρίου, στο οποίο συμμετέχουν πολλά και διάφορα στοιχεία και έχουν σκοπό. Οι εκπαιδεύσεις διέλευσης, από την άλλη, είναι εκπαιδεύσεις στις οποίες δοκιμάζονται μόνο οι διαδικασίες που προκύπτουν από την παρουσία των πλοίων και δεν έχουν διαφορετικό σκοπό πέρα από τη βελτίωση της κοινής εργασίας και φιλίας. Είναι λάθος να αποδίδονται διαφορετικά νοήματα σε αυτές τις ασκήσεις.»

Για τη συνεργασία με το Κατάρ

«Η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του κράτους του Κατάρ για τη στρατιωτική εκπαίδευση, την αμυντική βιομηχανία και την ανάπτυξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα εδάφη του Κατάρ, η οποία επιτρέπει τη μόνιμη ανάπτυξή μας στο Κατάρ, τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, ελήφθη απόφαση να συμπεριληφθούν στοιχεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας στην Τουρκική Διοίκηση της Κοινής Δύναμης του Κατάρ, όπως να γίνει η μεταστάθμευση 6 αεροσκαφών F-16 και του προσωπικού τους στο Κατάρ κι αυτό ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 2024. Ο εν λόγω στόλος μας θα δραστηριοποιείται στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της βοήθειας και της παροχής συμβουλών και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών στο Κατάρ. Επιπλέον, τα πλοία μας με την ονομασία TCG Kuşadası και TCG Kumkale, τα οποία θα υπηρετούν στη Διοίκηση Ναυτικοτ, μεταφέρονται στο Κατάρ.»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT