Θύελλα διεθνών επικρίσεων για την επιδρομή στη Δυτική Οχθη

Θύελλα διεθνών επικρίσεων για την επιδρομή στη Δυτική Οχθη

Παύση των επιχειρήσεων ζητεί ο ΟΗΕ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες διεθνείς αντιδράσεις και ενίσχυση των φόβων για γενίκευση του πολέμου της Γάζας προκαλούν οι σφοδρότερες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης που διοικούνται όχι από την ισλαμική Χαμάς, αλλά από την κοσμική Φατάχ του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι, σχεδόν στο σύνολό τους μαχητές, είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες το βράδυ στη Δυτική Οχθη, όπου οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονταν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα. Στο πιο σοβαρό περιστατικό, οι επιδρομείς σκότωσαν πέντε μαχητές σε τζαμί της πόλης Τουλκάρεμ. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Μοχάμεντ Τζαμπέρ (Αμπού Σούζα). Η οργάνωσή του ανακοίνωσε ότι, σε αντίποινα για την εκτέλεση του στελέχους της, εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του ισραηλινού στρατού, ενώ ο εκ των ηγετών της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε να επαναληφθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών ως απάντηση στην επιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Οχθη.

Η ισραηλινή επιδρομή, που επικεντρώνεται στις πόλεις της βόρειας Δυτικής Οχθης Τζενίν, Τουλκάρεμ και Τουμπάς, ξεκίνησε τα χαράματα της Τετάρτης με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς έκανε λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση, κατηγορώντας το Ιράν ότι προσπαθεί, μέσω της Χαμάς και των συμμάχων της, να αποσταθεροποιήσει την Ιορδανία και να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο στο εβραϊκό κράτος, ύστερα από εκείνα στη Γάζα και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολάχ. Στο όνομα της καταπολέμησης της απειλής, ο Κατς προειδοποίησε ότι η χώρα του θα καταφύγει σε όλα τα αναγκαία μέσα, συμπεριλαμβανομένης της «προσωρινής εκκένωσης περιοχών» από τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς τους.

Οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε περιοχές που θεωρητικά εμπίπτουν στη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν φέρει σε δεινή θέση τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επέστρεψε άρον άρον στη Ραμάλα, διακόπτοντας επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, και καταδίκασε την ισραηλινή εισβολή. Η Χαμάς κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς να διακόψουν τη συνεργασία τους με το Ισραήλ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ειδοποιηθεί για τις κινήσεις της Χαμάς προ της 7ης Οκτωβρίου, αλλά ολιγώρησε, ισχυρίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

«Αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις τροφοδοτούν την ήδη εκρηκτική κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και υπονομεύουν περαιτέρω την Παλαιστινιακή Αρχή», τόνισε με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως κατοχική δύναμη. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο αποκλεισμός του νοσοκομείου της Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό όσοι το έχουν ανάγκη. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η ισραηλινή επιδρομή απειλεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα μαζικής εκτόπισης Παλαιστινίων από τις εστίες τους, καυτηριάζοντας λογικές «συλλογικής τιμωρίας» και κάνοντας λόγο για «σύστημα απαρτχάιντ» από την πλευρά της δύναμης κατοχής.

Αρχίζουν εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, όπου 34 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Τα Ηνωμένα Εθνη πιέζουν για έστω και ολιγοήμερη εκεχειρία ώστε να γίνει δυνατός ο εμβολιασμός 640.000 παιδιών ύστερα από το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας που εμφανίστηκε στην παλαιστινιακή Λωρίδα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την εξαφάνιση της νόσου. Οι πιέσεις απέδωσαν καρπούς κι έτσι ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ συμφώνησε να εγκαινιάσει παύση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Γάζας με κλιμακωτό ωράριο, προκειμένου να μπορέσουν υγειονομικοί υπάλληλοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 10 ετών. Η συμφωνία προβλέπει ότι η διαδικασία θα αρχίσει την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες. Η Χαμάς έχει δεχθεί από την πλευρά της να τηρήσει ανθρωπιστική εκεχειρία για μία εβδομάδα, αλλά μέχρι χθες το βράδυ η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνούσε μόνο για προσωρινές διακοπές των βομβαρδισμών σε επιλεγμένες εδαφικές ζώνες.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ότι ο Νετανιάχου είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για τις προθέσεις της Χαμάς να εξαπολύσει θεαματική επίθεση, αλλά ολιγώρησε στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Ο κεντρώος πολιτικός επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα των οποίων είχε λάβει γνώση από τις υπηρεσίες ασφαλείας και ανέφερε ότι στη διάρκεια ανωτάτου επιπέδου σύσκεψης, που έλαβε χώρα στις 21 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός «έμοιαζε βαριεστημένος και αδιάφορος» με τις σχετικές προειδοποιήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Σε ανακοίνωσή του το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου κατηγορεί τον Λαπίντ ότι ψεύδεται και υποστηρίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ουδέποτε έλαβε προειδοποίηση για επικείμενο πόλεμο στη Γάζα. Στο μεταξύ, τη διαταγή κατεδάφισης του καταυλισμού των Βεδουίνων, από τον οποίο προέρχεται ο απελευθερωθείς όμηρος της Χαμάς Καΐντ Φαρχάν αλ Κάντι, ανέστειλαν χθες οι ισραηλινές αρχές, παρά την κήρυξη των κτισμάτων ως αυθαίρετων. Παρότι η κατοικία του Αλ Κάντι δεν θα κατεδαφισθεί, εκπρόσωπος της κτηματικής υπηρεσίας του Ισραήλ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων 70 κατοικιών του καταυλισμού.

Πηγή: REUTERS, A.P.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT