Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα με την απρόσμενη αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ, ωστόσο αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να πανηγυρίσει «εδαφικά κέρδη» στην καρδιά της Ευρώπης.
Οπως αναφέρει άρθρο της αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης Politico, τα φιλορωσικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές δύο κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να θριαμβεύσουν.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει ισχυρές πιθανότητες ανάδειξης σε πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία, καθώς και στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στα τέλη του επόμενου μήνα.
Με την AfD ενισχυμένη και το νεόκοπο αριστερό – λαϊκιστικό κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ Λογική και Δικαιοσύνη (BSW) σε τροχιά ανόδου, η Μόσχα οδεύει προς αποκατάσταση ισχυρού ερείσματος στο τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχούσε επί δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Στην περίπτωση που οι δημοσκοπικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο ομφαλοσκόπησης στη Γερμανία. Ενδεχόμενη νίκη των ακραίων δυνάμεων θα αναδείκνυε την αποτυχία του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου να αποκαταστήσει το χάσμα Ανατολής – Δύσης στη χώρα, ενώ θα κλόνιζε περαιτέρω τον ήδη ασταθή τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό.
Μια σαρωτική επικράτηση των ακραίων κομμάτων θα σηματοδοτούσε επιπλέον μια προσωπική νίκη για τον Πούτιν.
Οπως σχολιάζει το Politico, μια σαρωτική επικράτηση των άκρων θα σηματοδοτούσε επιπλέον μια προσωπική νίκη για τον Πούτιν: ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τα πρώτα του βήματα ως πράκτορας της KGB τη δεκαετία του 1990 στη Δρέσδη, μια εμπειρία που τον διαμόρφωσε, ασκώντας του γοητεία διαρκείας για καθετί γερμανικό. Ενας βιογράφος τον είχε χαρακτηρίσει μάλιστα κάποτε «Γερμανό στο Κρεμλίνο».
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα φιλορωσικά κόμματα, που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, προβλέπεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων στα τρία κρατίδια. Μάλιστα, στη Θουριγγία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν έως και 65%, με την AfD να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με περίπου 30%.
Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της AfD δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για το καθεστώς του Πούτιν. Ο Μπγιορν Χέκε, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας, είχε δηλώσει πως αν ποτέ γίνει καγκελάριος της Γερμανίας, το πρώτο του ταξίδι θα είναι στη Μόσχα.
Παρότι δεν είναι όλα τα «φιλορωσικά» κόμματα σε τέτοιο βαθμό υπέρ της Μόσχας, εντούτοις μοιράζονται όλα τους δύο κοινές θέσεις: αφενός πως το ΝΑΤΟ είναι συνυπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφετέρου πως μια ειρηνική λύση θα ήταν εφικτή αν η Δύση είχε ασχοληθεί σοβαρά με τη διπλωματία.
«Τα δημοκρατικά κόμματα –SPD, CDU, Πράσινοι– ποτέ δεν κατάφεραν πραγματικά να εδραιωθούν στην ανατολική Γερμανία με τον τρόπο που ήταν παγιωμένα στη Δύση. Και αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο φυσικά για ένα κόμμα όπως η AfD να εισχωρήσει και να επωφεληθεί από ένα πιο ασταθές εκλογικό σώμα», σημειώνει στο Politico ο Γιοχάνες Κις, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Παρότι η γερμανική επανένωση μεταμόρφωσε θεμελιωδώς την οικονομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ανεβάζοντας πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο, η δυσαρέσκεια για την de facto ανάληψη της χώρας από τη Δύση παραμένει αισθητή σε πολλές γωνιές. Την απογοήτευση για τις εξελίξεις αυτές ενισχύουν συχνά οι πολιτικοί που αντιμετωπίζουν την περιοχή ως «την άλλη Γερμανία».