Γερμανία: Απελαύνονται Αφγανοί υπήκοοι πρώτη φορά από το 2021 εν όψει τοπικών εκλογών

Γερμανία: Απελαύνονται Αφγανοί υπήκοοι πρώτη φορά από το 2021 εν όψει τοπικών εκλογών

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία είχαν σταματήσει οι απελάσεις Αφγανών. Ωστόσο, με αφορμή την άνοδο του AfD στις δημοσκοπήσεις και την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, επανεκκινούν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία απέλασε 28 Αφγανούς υπηκόους, αποστέλλοντάς τους στην πατρίδα τους, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Βερολίνο θα εφαρμόζει με αυστηρότητα τον νόμο.

Ωστόσο, ελήφθη και εν όψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) είναι αλματώδης και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να βγει πρώτο κόμμα. Επίσης, τα πρόσωπα αυτά απελάθηκαν μία εβδομάδα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν. Ο δράστης, Σύρος που είχε ζητήσει άσυλο, είχε εξαφανιστεί και είχε αποφύγει την απέλαση.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος της Qatar Airways που μετέφερε τους 28 απελαθέντες αναχώρησε από τη Λειψία με προορισμό την Καμπούλ στις 7.56 ώρα Ελλάδας.

Η Γερμανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν, όπως και πολλές χώρες της Δύσης, από το 2021 που κατέλαβαν την εξουσία, και έκτοτε είχαν σταματήσει οι απελάσεις στο Αφγανιστάν, καθώς δεν θεωρείται χώρα ασφαλής ούτε για τους πολίτες της. Σύμφωνα με τον Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, οι απελαθέντες ήταν Αφγανοί υπήκοοι καταδικασμένοι ως εγκληματίες

Από την πλευρά του, ο Ολαφ Σολτς, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Σοσιαλδημοκρατών στη Λειψία, είπε ότι «πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα: όσοι διαπράττουν εγκλήματα δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι δεν θα τους απελάσουμε. Θα προσπαθούμε να το κάνουμε, όπως είδατε σε αυτή την περίπτωση».

«Είχαμε ανακοινώσει ότι θα απελαύνουμε μετανάστες στο Αφγανιστάν. Το προετοιμάσαμε προσεκτικά χωρίς να μιλάμε πολύ γι’ αυτό, διότι αυτού του είδους τα σχέδια επιτυγχάνουν μόνο αν προσπαθήσεις, αν τα καταρτίσεις προσεκτικά και πολύ διακριτικά. Αυτό έγινε σήμερα», πρόσθεσε.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT