Στη Ρωσία ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, για επαφές με τους επικεφαλής της Gazprom

Στη Ρωσία ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, για επαφές με τους επικεφαλής της Gazprom

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, μετέβη σήμερα στη Ρωσία προκειμένου να συζητήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Βουδαπέστης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom.

«Χωρίς το ρωσικό αέριο, η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας δεν μπορεί να είναι εγγυημένη. Αυτό δεν είναι θέμα ιδεολογίας αλλά φυσικής και μαθηματικών», δήλωσε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.

«Χρειάζεται θάρρος στην Ευρώπη σήμερα για να το πεις αυτό, αλλά η Ουγγαρία είναι ικανοποιημένη από τη ρωσική ενεργειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία που τον δείχνει στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η Ουγγαρία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι περισσότερες παραδόσεις φθάνουν εκεί μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream και της προέκτασής του, του Balkan Stream.

Οι υπόλοιπες προέρχονται από έναν αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει την Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο διαμετακόμισης που το συνδέει έως την 31η Δεκεμβρίου με τη Ρωσία.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όμπαν είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Π. Σιγιάρτο, ο οποίος παρασημοφορήθηκε στα τέλη του 2021 με το Μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας από τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, έχει μεταβεί στη Ρωσία δέκα φορές από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT