Σκληρή γραμμή της Γερμανίας με απέλαση 28 Αφγανών

Σκληρή γραμμή της Γερμανίας με απέλαση 28 Αφγανών

Ολοι είχαν διαπράξει εγκλήματα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην απέλαση 28 Αφγανών υπηκόων, τελεσίδικα καταδικασμένων από τη γερμανική δικαιοσύνη για ποινικά αδικήματα, προχώρησε χθες το πρωί η κυβέρνηση του Βερολίνου. Πρόκειται για την πρώτη επαναπροώθηση Αφγανών στη χώρα καταγωγής τους, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς για σκλήρυνση της μεταναστευτικής της πολιτικής.

«Οι 28 καταδικασθέντες διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα και έχασαν το δικαίωμα παραμονής στο γερμανικό έδαφος», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Εμπεστράιτ. Η πτήση τσάρτερ με προορισμό την Καμπούλ απογειώθηκε χθες τα ξημερώματα από το αεροδρόμιο της Λειψίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η πτήση επαναπροώθησης πραγματοποιήθηκε ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ δρόμου στην πόλη Ζόλινγκεν στα δυτικά της χώρας, με δράστη 26χρονο Σύρο πρόσφυγα, υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους και με τρεις νεκρούς πολίτες. Αύριο Κυριακή, κρίσιμες τοπικές εκλογές διεξάγονται σε δύο κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, με το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα ποσοστά του.

«Η ασφάλειά μας είναι σημαντικό ζήτημα και το κράτος δικαίου αναλαμβάνει δράση», είπε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Η πτήση επαναπροώθησης είναι αποτέλεσμα δύο μηνών μυστικής διπλωματίας με διαμεσολαβητή το Κατάρ μεταξύ Βερολίνου και κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι το Κατάρ έπαιξε ρόλο μεσάζοντος στη διαπραγμάτευση, λέγοντας μόνο ότι η Γερμανία «ζήτησε από σημαντικούς εταίρους στην περιοχή να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των απελάσεων», για να υπογραμμίσει ότι «καμία απευθείας συνομιλία» δεν έγινε με τους Ταλιμπάν. Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αναγνώρισης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Η Γερμανία είχε διακόψει τις απελάσεις Αφγανών υπηκόων στη γενέτειρά τους και έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Η κυβέρνηση των σουνιτών Ταλιμπάν, η οποία υιοθέτησε αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, δεν αναγνωρίζεται επίσημα από κανένα κράτος του κόσμου.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση της καγκελαρίας, κατηγορώντας το Βερολίνο για ψηφοθηρικές τακτικές ενόψει εκλογών σε Σαξονία και Θουριγγία.

Σαφές μήνυμα

Με την επαναπροώθηση η Γερμανία έστειλε σαφές μήνυμα, σύμφωνα με τον Εμπεστράιτ, «συμπεριλαμβανομένου και μηνύματος σε επίδοξους εγκληματίες ή άτομα που σχεδιάζουν να διαπράξουν εγκλήματα στη χώρα μας».

Μεταξύ των απελαθέντων βρίσκονταν δράστες βίαιων εγκλημάτων και καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, όπως Αφγανός υπήκοος ο οποίος συμμετείχε στον ομαδικό βιασμό 14χρονου κοριτσιού. Ο Ομίντ Νουριπούρ, αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καλωσόρισε τη χθεσινή απέλαση σοβαρών παραβατών της ποινικής νομοθεσίας, προειδοποιώντας ότι η πρωτοβουλία δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως μαζική απέλαση Αφγανών.

«Οι νομοταγείς πολίτες, ιδιαίτερα όσοι έχουν οικογένειες και παιδιά, οι οποίοι δραπέτευσαν από τον εξτρεμιστικό ισλαμισμό, είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία», είπε ο Νουριπούρ.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης και να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά των επικίνδυνων αιτούντων άσυλο, στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων και εγκλημάτων. Ο νεαρός Σύρος για την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί εδώ και μήνες. Οι Αρχές, όμως, δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν.

Τον Μάιο, 25χρονος Αφγανός κατηγορήθηκε για τη δολοφονία αστυνομικού με μαχαίρι σε υπαίθρια αγορά του Μανχάιμ. Η επίθεση αυτή αναζωπύρωσε τη συζήτηση για απελάσεις-εξπρές επικίνδυνων κακοποιών, ακόμη κι αν προέρχονται από χώρες που κρίνονται επικίνδυνες ή εμπόλεμες, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

Την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ είπε ότι οι απελάσεις στις δύο παραπάνω χώρες θα αποτελέσουν μέρος πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου. Η δυσαρέσκεια γύρω από το μεταναστευτικό αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές της Κυριακής στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας, όπου η AfD κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις και ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται για δεινή ήττα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καταδίκασαν την απόφαση για επανάληψη των πτήσεων επαναπροώθησης προς το Αφγανιστάν, κατηγορώντας το Βερολίνο για ψηφοθηρικές τακτικές και παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. «Κανείς δεν είναι ασφαλής στο Αφγανιστάν. Αν η γερμανική κυβέρνηση επιμείνει στις απελάσεις, κινδυνεύει να καταστεί συνένοχη των Ταλιμπάν», είπε η Τζούλια Ντούκρο, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία.

Πηγή: REUTERS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT