Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε στο έπακρο τα δικαιώματά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε στο έπακρο τα δικαιώματά μας στη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, για να προσθέσει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που παραχώρησε σε απόφοιτους της Σχολής Ναυτικού Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας. 

«Κάποιοι ίσως βγουν να πουν πως οι στόχοι μας είναι όνειρα. Κάποιοι ίσως βλέπουν ως παραμύθι τη Γαλάζια Πατρίδα. Κάποιοι ίσως κατηγορήσουν την Τουρκία πως μπλέκει σε περιπέτειες. Κάποιοι ίσως επιχειρήσουν να περιορίσουν το όραμα της Τουρκίας στα 782.000 τ.χλμ. Ισως μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική. Οπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι που νιώθουν άβολα με το όραμα και τον αγώνα της Τουρκίας. Δεν θα δώσουμε σημασία σε τίποτα από αυτά και θα κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θα δώσουμε καμία σημασία στις αυταπάτες όσων βλέπουν την τουρκική εξωτερική πολιτική από τα παράθυρα των δυτικών πρωτευουσών αντί να τη βλέπουν από την πλευρά της Αγκυρας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σε άλλο σημείο:

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν θα επιτρέψουμε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων να παραβιάζεται. Στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το ποιος λέει ό,τι λέει».  

Στην ομιλία του, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της «έχοντας μόνο την κατεύθυνσή της προς τη Δύση» και τόνισε πως «ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους για να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση». 

«Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και με άλλους οργανισμούς στο πλαίσιο μιας συνθήκης αμοιβαίου οφέλους. Ενεργούσαμε πάντα με αυτή την αντίληψη τα τελευταία 22 χρόνια», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, μίλησε για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, κάνοντας λόγο για «τη γεωγραφία της καρδιάς μας» με ειδική μνεία, μάλιστα, στην πόλη της Κομοτηνής: «Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ των λαών με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν από τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 μαρτυρικά νεκροταφεία σε 34 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί τους γιους της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο νεκροταφείο των μαρτύρων του Τσανάκαλε».

«Οσοι επικρίνουν το ενδιαφέρον μας για τους γείτονές μας στο Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία μας για τέσσερις αιώνες, είναι αδαείς εκτός και αν έχουν απώτερα κίνητρα. Το να ρωτούν γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, το Ιράκ και το Κατάρ είναι, ειλικρινά, μια μεγάλη αδικία απέναντι στην ιστορία μας», σημείωσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT