Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε τις σορούς έξι ομήρων

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε τις σορούς έξι ομήρων

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(UPD 12:56) Οι σοροί έξι ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανασύρθηκαν από σήραγγα στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για τις σορούς των Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την είδηση.

«Νωρίτερα σήμερα, σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν έξι σορούς ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ανέφερε σε δήλωσή της: «Καταδικάζω τη συνεχιζόμενη κτηνωδία της Χαμάς, και το ίδιο πρέπει να κάνει και ολόκληρος ο κόσμος».

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία», είπε. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως «εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις».

«Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές» που θα τη διέπουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι, οπως αναφέρει ο Guardian, η οικογένεια επιβεβαίωσε το θάνατο του Αμερικανοισραηλινού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.

Η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση νωρίς την Κυριακή. «Με ραγισμένη καρδιά, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πολίν ανακοινώνει συντετριμμένη τον θάνατο του αγαπημένου γιου και αδελφού, Χερς», ανέφερε. «Η οικογένεια ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας».

Ο Γκόλντμπεργκ-Πολίν ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ομήρους, καθώς οι γονείς του είχαν συναντηθεί με παγκόσμιους ηγέτες και πίεζαν αδιάκοπα για την λύση στο θέμα. Τον περασμένο μήνα, μίλησαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου το πλήθος φώναζε: «Φέρτε τους πίσω».

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί πολλούς συγγενείς των απαχθέντων, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, κάλεσε σήμερα σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, την οποία κατηγορεί εδώ και καιρό ότι κωλυσιεργεί όσον αφορά τη συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς, στην οποία οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν από τα τέλη Μαΐου.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστηρίζει πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Νετανιάχου: «Οποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να πιάσει όσους ευθύνονται για τον θάνατο των έξι ομήρων οι σοροί των οποίων ανακτήθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη δήλωσή του ο Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.

«Οποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Λαπίντ καλεί σε απεργία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό “η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί” να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Ο Λαπίντ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος της Χαμάς επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ για τον θάνατο των ομήρων

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων από μια σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου φαίνεται πως σκοτώθηκαν όχι πολύ πριν φθάσουν σε αυτούς Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι σοροί των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο εντοπίστηκαν κάτω από τη γη στην πόλη Ράφα και επέστρεψαν στο Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Με πληροφορίες από AP, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT