Ισραήλ: Οργή, θλίψη και ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Ισραήλ: Οργή, θλίψη και ερωτήματα για την επόμενη μέρα

«Οποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λίγο μετά τον εντοπισμό των νεκρών ομήρων της Χαμάς

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλίψη αλλά και σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του Ισραήλ ο εντοπισμός των έξι νεκρών ομήρων της Χαμάς που βρέθηκαν σε σήραγγα στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τις σορούς των Καρμέλ Γκατ, Έντεν Γερουσάλμι, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Aλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Αμέσως μετά την εύρεση των σορών, οικογένειες των ομήρων -που εδώ και μήνες κατηγορούν τον Νετανιάχου για τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς- κάλεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, να απευθύνει διάγγελμα. Μερικές ώρες αργότερα, το γραφείο του Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια βιντεοσκοπημένη δήλωση του πρωθυπουργού στην οποία ανέφερε απευθυνόμενος στη Χαμάς ότι «όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία». «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι από τον Δεκέμβριο, η Χαμάς αρνείται «να διεξάγει πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι  «σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, οι όμηροι δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστήριξε πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς». Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Σφοδρές αντιδράσεις από οικογένειες των ομήρων

Συνήγοροι των ομήρων και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα ευθέως τον Νετανιάχου για κωλυσιεργία στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων.

«Επί 11 μήνες, η κυβέρνηση του Ισραήλ απέτυχε να κάνει αυτό που αναμένεται από μια κυβέρνηση: να φέρει τους γιους και τις κόρες της στο σπίτι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων. «Νετανιάχου, αρκετά με τις δικαιολογίες. Αρκετά με την εγκατάλειψη», συνέχιζε η ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Κυριακής έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Οι αντιδράσεις και η κριτική μπροστά στον θάνατο των ομήρων έχουν αναδείξει ακόμα περισσότερο τις έντονες διαφωνίες εντός του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο και την εξέλιξή του, σχολιάζουν οι New York Times. Ενώ πολλές οικογένειες ομήρων και υποστηρικτές τους ζητούν μια συμφωνία με τη Χαμάς, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται την πλήρη διάλυση της οργάνωσης, ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του εκτιμούν ότι μια κακή συμφωνία με τη Χαμάς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

Πίεση από Γκάλαντ και αντιπολίτευση

Με φόντο τον εντοπισμό των πτωμάτων των ομήρων, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την ανάκληση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα να παραμείνουν οι δυνάμεις του Ισραήλ στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και της Αιγύπτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς έχει απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, καθώς από εκεί η Χαμάς φέρεται, σύμφωνα με τους ίδιους, να εισάγει λαθραία όπλα.  

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάλαντ αντιτάχθηκε σθεναρά στην απόφαση κατοχής του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας υπονοώντας ότι ισοδυναμεί με εγκατάλειψη των ομήρων

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό «η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί» να συμμετάσχει στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Τελ Αβίβ. Ο ίδιος κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Μπάιντεν: Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση για το θέμα δηλώνοντας «συντετριμμένος και εξοργισμένος». Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία», είπε. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως «εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις». «Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές» που θα τη διέπουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT