Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς

Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές στην ανατολική περιφέρεια της Θουριγγίας - για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει σε κρατίδιο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας κατακτά την πρώτη θέση στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, σύμφωνα με exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει το 33,5% έναντι 23,4% το 2019, ακολουθούμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες με 24,5%, (21,7% το 2019). Το νεοσύστατο λαϊκιστικό κόμμα, η Συμμαχία Sahra Wagenknecht ή BSW, ήρθε στην τρίτη θέση με 14,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς-1

Οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται στη Σαξονία

Οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα της ακροδεξιάς στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι κυβερνούν τη Σαξονία από την επανένωση πριν από 30 και πλέον χρόνια, φάνηκε να εξασφαλίζουν το 32% των ψήφων έναντι 32,1% το 2019.

Όμως το AfD ήταν πολύ κοντά τους με 31,5% στο exit poll του ZDF, από 27,5% το 2019, με τη λαϊκιστική BSW να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,5%.

Το SPD καταγράφει 7,5%, οι Πράσινοι 5% και οι Φιλελεύθεροι 1%.

Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς-2

Το exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD έδινε στους συντηρητικούς ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα.

Πολιτικός σεισμός 

Τα αποτελέσματα αποτελούν συντριβή για τα κόμματα του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Σολτς, με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να προβλέπεται ότι θα πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά και στα δύο κρατίδια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν την αυξανόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων της Ανατολικής Γερμανίας από μια κυβέρνηση που πολλοί συνδέουν με τον υψηλό πληθωρισμό, την οικονομική στασιμότητα, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις συνεχείς εσωτερικές διαμάχες.

Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία, συντριβή για τον συνασπισμό του Σολτς-3

Η ίδια ανάλυση υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν επίσης πώς οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο το πολιτικό κέντρο, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς λαϊκιστικά κόμματα.

Το AfD δεν είναι ο μόνος ωφελημένος από την οργή των Ανατολικογερμανών – σημαντικό ποσοστό λαμβάνει το νέο ακροαριστερό κόμμα BSW, το οποίο συγκέντρωσε 11,5% των ψήφων στη Σαξονία και 14,5% στη Θουριγγία.

Οι ψηφοφόροι στράφηκαν τόσο στο AfD όσο και στο BSW λόγω της αντίθεσής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και τα δύο κόμματα έχουν επικρίνει έντονα τις γερμανικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο, καθώς και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και ζήτησαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των μαχών. 

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι 34 χρόνια μετά τη γερμανική επανένωση, η πλειοψηφία σε δύο περιοχές του πρώην κομμουνιστικού ανατολικού τμήματος της χώρας είναι βαθιά απογοητευμένη από τα κυρίαρχα κόμματα του κέντρου και απογοητευμένη από τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Γερμανία. 

Παρά την επίδοση στη Θουριγγία, το AfD δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεδομένου ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα συνεργαστεί μαζί του, δεν θα έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσει.

Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια από οικονομολόγους εξοργισμένους με τις διασώσεις της Ευρωζώνης, έχει μετατραπεί σε ένα σκληροπυρηνικό, ιστορικά αναθεωρητικό εθνικιστικό κόμμα που αντιτίθεται σθεναρά στη μετανάστευση.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας έχει χαρακτηρίσει τα τοπικά παραρτήματα του κόμματος στη Σαξονία και τη Θουριγγία ως «ακροδεξιά». Στη Θουριγγία το κόμμα διοικείται από τον Μπιερν Χέκε, έναν υπερεθνικιστή που έχει τιμωρηθεί δύο φορές από τα τοπικά δικαστήρια φέτος για τη χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων σε ομιλίες προς τους υποστηρικτές του. 

Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο να σχηματιστούν βιώσιμοι συνασπισμοί χωρίς το AfD. Για να μπορέσει το CDU να κυβερνήσει στη Θουριγγία, για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να συνεργαστεί με το BSW, μια επιλογή που θα ήταν δύσκολο να την δεχθούν πολλοί στο κεντροδεξιό κόμμα. 

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην κομουνίστρια, την οποίο πολλοί θεωρούν απολογητή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει θέσει την πολιτική για την Ουκρανία ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες, λέγοντας πριν από τις εκλογές ότι το BSW «θα συμμετάσχει μόνο σε μια περιφερειακή κυβέρνηση που θα λάβει σαφή θέση υπέρ της διπλωματίας και κατά των πολεμικών επιχειρήσεων και σε εθνικό επίπεδο».

Αυτό προκάλεσε οργή στο CDU, το οποίο είναι σταθερό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία και πίεσε την κυβέρνηση Σολτς, που είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μετά τις ΗΠΑ, να παράσχει ακόμη περισσότερα όπλα. 

Ο Χέκε έχει λάβει παρόμοια θέση με τη Βάγκενκνεχτ, λέγοντας στις προεκλογικές του ομιλίες ότι το AfD ήταν αντίθετο στο να «παρασυρθεί η Γερμανία σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία από κάποιες τρελές δυτικές ελίτ». 

Πληροφορίες από Reuters, FT, ZDF

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT