Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό προκάλεσε αντιδράσεις αποκαλύπτοντας το σχέδιό της να παραμείνουν οι Ολυμπιακοί κύκλοι στον Πύργο του Αϊφελ και μετά τη λήξη των Αγώνων.
«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ [Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή]», δήλωσε στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο.
«Οπότε ναι, θα παραμείνουν [οι δακτύλιοι] στον Πύργο του Αϊφελ», πρόσθεσε.
Κάποιοι κάτοικοι της πόλης υποστήριξαν την κίνηση, ωστόσο άλλοι χαρακτήρισαν την ιδέα κακή και έκαναν λόγο για «βεβήλωση» του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής πρωτεύουσας.
Εορταστικό πνεύμα
Οι πέντε κύκλοι –πλάτους 29 μέτρων, ύψους 15 μέτρων και βάρους 30 τόνων– τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Αϊφελ πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου και αναμενόταν να κατεβούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η Ινταλγκό δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει τους κύκλους μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου χρώματος, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους.
Πρόσθεσε ότι οι κύκλοι –ο καθένας με διάμετρο 9 μέτρων– θα αντικατασταθούν από ελαφρύτερους κάποια στιγμή.
Η δήμαρχος υποστήριξε επίσης ότι «οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» κατά τη διάρκεια των Αγώνων και πως θα ήθελε «αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει».
Ο Πύργος του Αϊφελ χτίστηκε το 1889 για την παγκόσμια έκθεση. Ο πύργος με το σφυρήλατο σιδερένιο πλέγμα επικρίθηκε αρχικά έντονα από Παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους – αλλά σήμερα θεωρείται από πολλούς ως το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός».
Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις
Η Ινταλγκό, δήμαρχος από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές και ενίοτε αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της.
Υπό τη θητεία της, πολλοί δρόμοι της πόλης, μεταξύ άλλων, στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, έχουν πεζοδρομηθεί.
Πέρυσι, κέρδισε δημοψήφισμα για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ.
Τον Φεβρουάριο, ήταν και πάλι νικήτρια αφού οι Παριζιάνοι ενέκριναν αύξηση των τελών στάθμευσης για οχήματα SUV.
Ωστόσο, κάποιοι οδηγοί, καθώς και αντιπολιτευόμενοι στον δήμο επιτέθηκαν στο σύστημα, λέγοντας ότι θα επηρεάζονταν πολλά οικογενειακού μεγέθους αυτοκίνητα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Κριστόφ Μπεσί δήλωσε τότε ότι η επιβάρυνση συνιστά «τιμωρητικό περιβαλλοντισμό».
Ακόμη, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ινταλγκό και άλλοι αξιωματούχοι έκαναν βουτιά στον Σηκουάνα για να αποδείξουν ότι ο ποταμός ήταν ασφαλής για κολύμπι.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι αγώνες τριάθλου υπέστησαν αρκετές καθυστερήσεις λόγω έντονης βροχόπτωσης.
Και οι αγώνες παρα-τριάθλου –που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου– χρειάστηκε να αναβληθούν κατά 24 ώρες λόγω της κακής ποιότητας του νερού.
Με πληροφορίες από Ouest-France, BBC