Ντράγκι: Οι αμυντικές εταιρείες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα μετρητά της Ε.Ε., λόγω Πούτιν

Ντράγκι: Οι αμυντικές εταιρείες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα μετρητά της Ε.Ε., λόγω Πούτιν

Οι διαφαινόμενες απειλές οδηγούν σε επανεξέταση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, σύμφωνα με το προσχέδιο νέας έκθεσης που επικαλείται το Politico

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν πρέπει να φοβούνται τη γραφειοκρατία, τη στιγμή που αυξάνουν την παραγωγή όπλων, σύμφωνα με νέα έκθεση που επικαλείται το Politico.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές εταιρείες της ηπείρου θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση σε μετρητά της Ε.Ε., ενώ οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται, σύμφωνα με το προσχέδιο κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα στην έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

«Η αμυντική βιομηχανική βάση της Ε.Ε. αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της», προειδοποιεί ο Ντράγκι στο προσχέδιο.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την έκθεσή του, την οποία συνέταξε για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζοντας πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

«Με την επιστροφή του πολέμου στη γειτονιά της Ε.Ε., την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου.

Το προσχέδιο κάνει ακόμη αναφορά σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών – η Ε.Ε. στο σύνολό της δαπανά περίπου το ένα τρίτο συγκριτικά με τις ΗΠΑ για την άμυνα, όπως αναφέρεται.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ, σημειώνει ο Ντράγκι.

Συστάσεις

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας «αρχής της ευρωπαϊκής προτίμησης» για την παροχή κινήτρων για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης σε όλη την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας και τέλος τη δημιουργία μιας κεντρικής «Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας».

«Η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμπροεδρεύεται από τον HRVP/ Αρχηγό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και την Επιτροπή», όπως αναφέρεται στο έγγραφο και «θα αντλεί συμβουλές από ειδικές ομάδες του κλάδου, εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών».

Προσχέδιο του τμήματος που ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, ζητούσε από τις Βρυξέλλες να άρουν τα εμπόδια για τις αμυντικές εταιρείες ώστε αυτές να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. 

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT