Πολωνός ΥΠΕΞ: Καθήκον μας να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία

Πολωνός ΥΠΕΞ: Καθήκον μας να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία

Νόμιμη αυτοάμυνα για εμάς το να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία, λέει ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Ετσι κινδυνεύει το ΝΑΤΟ να γίνει μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Στόλτενμπεργκ.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολωνία και οι άλλες χώρες που βρίσκονται δίπλα στην Ουκρανία έχουν «καθήκον» να καταρρίπτουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία, προτού δηλαδή εκείνοι εισέλθουν στον δικό τους εναέριο χώρο, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι μιλώντας στους FT.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, η Βαρσοβία είχε την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες της αναχαιτίζοντας ρωσικούς πυραύλους στον ουκρανικό εναέριο χώρο, παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ και τους φόβους ότι οι αυτές οι αναχαιτίσεις σε ουκρανικό έδαφος θα μπορούσαν να εμπλέξουν (ακόμη περισσότερο ή ακόμη πιο άμεσα) το ΝΑΤΟ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας να προστατεύει τον δικό της εναέριο χώρο, αυτό είναι το δικό μας συνταγματικό καθήκον», είπε ο Σικόρσκι, υποστηρίζοντας ότι η εκτός των πολωνικών συνόρων αναχαίτιση πυραύλων οι οποίοι υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν στην Πολωνία, αποτελεί «νόμιμη αυτοάμυνα».

Η Πολωνία υπέγραψε μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, στην οποία υπογραμμίζεται «η δυνατότητα αναχαίτισης πυραύλων και drones στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, εάν έχουν εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση του εδάφους της Πολωνίας».

Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απέρριψε την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας ότι έτσι κινδυνεύει το ΝΑΤΟ «να γίνει μέρος της σύγκρουσης» στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT