Τουρκία: Σε χαμηλό τετραετίας ο ρυθμός ανάπτυξης

Τουρκία: Σε χαμηλό τετραετίας ο ρυθμός ανάπτυξης

Τα υψηλά κόστη δανεισμού, εάν συνδυαστούν με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, προσθέτουν «βάρη» στην πλάτη των τουρκικών επιχειρήσεων, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης ενώ παράλληλα μειώνεται και η κατανάλωση.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία οδεύει πια από επιβράδυνση σε επιβράδυνση, καθώς υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας.

Το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, υποχωρώντας έτσι σημαντικά σε σύγκριση με το 5,3% του πρώτου τριμήνου που είχε προηγηθεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταμάτησε, μετά από την επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία τον Μάιο του 2023, να κρατά το κόστος δανεισμού χαμηλά παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Εκτοτε, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια από το 8,5% στο 50%, επιχειρώντας έτσι -μέσα από σφιχτή νομισματική πολιτική- να αντιμετωπίσει την πολυετή πληθωριστική κρίση με την οποία ήταν -και συνεχίζει να είναι- αντιμέτωπη η Τουρκία.

Ωστόσο τα υψηλά κόστη δανεισμού, εάν συνδυαστούν με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, προσθέτουν «βάρη» στην πλάτη των τουρκικών επιχειρήσεων, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να ακολουθεί πια -εδώ και πέντε μήνες- πορεία συρρίκνωσης, ενώ παράλληλα μειώνεται και η κατανάλωση σε ορισμένους τομείς.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων για παράδειγμα, υποχώρησαν κατά 16% αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ πορεία διόρθωσης ακολουθούν και οι πωλήσεις οικιακών συσκευών.

Οσο για τον πληθωρισμό, εκείνος παραμένει μεν ψηλά αλλά υποχωρεί: στο 62% τον Ιούλιο από περίπου 85% που ήταν στα τέλη του 2022.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT