Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που είχαν υπογράψει οι κ.κ. Ζελένσκι και Ερντογάν στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 στο Κίεβο, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας αποσκοπεί στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών για τα περισσότερα από τα βιομηχανικά και τα γεωργικά αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα δε, πρόκειται να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας σε υφάσματα, ενδύματα, αυτοκίνητα, συσκευές, φρούτα και λαχανικά δεν θα «μειονεκτούν» έναντι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει η Ουκρανία με την Ε.Ε.
Ειδικοί οι οποίοι μίλησαν στον ιστοχώρο Al-Monitor, εκτιμούν ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας πρόκειται να αυξηθεί κατά περίπου 25%, από τα σημερινά 7,5 δισ. δολ. ετησίως σε περίπου 10 δισ. δολ. ετησίως μέσα σε λίγα χρόνια.
Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα στη σκιά της ρωσικής εισβολής, το εμπόριο Τουρκίας-Ουκρανίας παρέμεινε σταθερό, όπως αναφέρεται.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μπουράκ Πεχλιβάν, πρόεδρος του International Turkish-Ukrainian Business Association, αυτήν τη στιγμή περίπου 800 τουρκικές επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.
Στέλεχος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι Ουκρανοί και Τούρκοι εξετάζουν πιθανά ντιλ στα πεδία όχι μόνο των drones αλλά και των ΤΟΜΑ και των ΤΟΜΠ, ενώ πολλά τουρκικά drones πετούν με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.
Κατά τα λοιπά, οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας λέγεται ότι συνεχίζουν να ρέουν προς την Ουκρανία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών όπως είναι η Πολωνία και η Ρουμανία.