Γαλλία: Προς αναζήτηση πρωθυπουργού

Αναποφάσιστος ο Μακρόν, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών Καζνέβ και μίλησε με τους πρώην προέδρους Σαρκοζί και Ολάντ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον νέο πρωθυπουργό αναζητούσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες αδιεξόδου μετά τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές, προσκαλώντας στο Μέγαρο των Ηλυσίων διαδοχικά τους δύο προκατόχους του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντύπωση εθνικής ομόνοιας, καθώς και δύο πιθανούς υποψήφιους πρωθυπουργούς.   

Οι δύο δελφίνοι, ο πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών Μπερνάρ Καζνέβ και ο συντηρητικός πρώην υπουργός Ζαβιέ Μπερτράν, είχαν ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο.    

Η άρνηση του προέδρου να διορίσει την εκλεκτή της Αριστεράς, την αναγνωρισμένης αξίας τεχνοκράτη Σιλβί Καστέ στην πρωθυπουργία βασίζεται στην πεποίθησή του ότι καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και συγκεκριμένα από το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν, Ανυπότακτη Γαλλία, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης. Ο Μακρόν εκμεταλλεύθηκε την πίστωση χρόνου που του προσέφεραν οι Ολυμπιακοί αλλά και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Η χθεσινή πρόσκληση του Μπερνάρ Καζνέβ αποτελεί προσπάθεια εξευμενισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μία από τις συνιστώσες του Λαϊκού Μετώπου, και ειδικότερα του νεοεκλεγέντος στην Εθνοσυνέλευση πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο Καζνέβ υπήρξε προστατευόμενος του Ολάντ και πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του το 2017.    

«Ο διορισμός του είναι πιθανός, αλλά όχι βέβαιος. Είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», έλεγε στο γαλλικό πρακτορείο στέλεχος της προεδρίας. Ο 61χρονος Καζνέβ κατείχε για χρόνια το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήταν αρμόδιος για την έρευνα και τη διαχείριση των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015. Οι σχέσεις του με την Ανυπότακτη Γαλλία υπήρξαν, όμως, παραδοσιακά τεταμένες. «Δεν πρόκειται να του δοθεί αυτή η ευκαιρία. Αποτελεί μέρος του παλαιού κόσμου», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ματίλντ Πανό.

Σε μια προσπάθεια να μη θίξει τη Δεξιά, ο Μακρόν κάλεσε χθες για διαβούλευση και τον περιφερειάρχη της Βόρειας Γαλλίας και πρώην υπουργό, Ζαβιέ Μπερτράν. Ο 59χρονος Μπερτράν, παλιός σύμμαχος του Σαρκοζί, θα ήταν αποδεκτός από τη Δεξιά για την πρωθυπουργία. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι δημοφιλής στις τάξεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ενώ διαθέτει και συμμάχους στον στενό κύκλο του Μακρόν. Σε άρθρο του το Σάββατο στη Le Figaro, ο Σαρκοζί επανέλαβε την επιθυμία του για πρωθυπουργό από τη συντηρητική παράταξη: «Το κέντρο βάρους της γαλλικής πολιτικής βρίσκεται στα δεξιά. Ο Μπερτράν θα ήταν μια καλή επιλογή».    

Τα νερά θόλωσε, όμως, περαιτέρω η χθεσινή διαρροή από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι ο πρόεδρος Μακρόν εξετάζει τρίτη υποψηφιότητα. Πρόκειται για τον Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του συμβουλευτικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου. Υπήρξε πρόεδρος μη κερδοσκοπικής ομοσπονδίας ασφαλιστικών εταιρειών και έχει εμπειρία διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι σχέσεις του με τα συνδικάτα ήταν καλές. Τον Ιούνιο πήρε θέση με άρθρο του κατά της ανόδου της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT