Ρωσία: Αλλάζει το πυρηνικό δόγμα

Υπό πίεση ο Πούτιν για την τροποποίησή του, ως απάντηση στη δυτική κλιμάκωση του πολέμου – Πιθανή κατάσκοπος της Μόσχας νεκρή φάλαινα στη Νορβηγία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Σε αλλαγές του πυρηνικού της δόγματος θα προχωρήσει η Ρωσία, απαντώντας στη δυτική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Το σημερινό πυρηνικό δόγμα, όπως παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2020, επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από εχθρική δύναμη ή κατόπιν επίθεσης με συμβατικά όπλα που απειλεί την επιβίωση του κράτους. Ιέρακες στο επιτελείο του Πούτιν φέρονται να πιέζουν τον πρόεδρο να χαμηλώσει τον πήχυ για τη χρήση πυρηνικών. Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι το πυρηνικό δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο, ικανό να μεταβληθεί ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη του πρακτορείου Associated Press, η Ρωσία έχει αναπτύξει προηγμένους πυρηνικούς πυραύλους τύπου Μπουρεβέστνικ, τους οποίους ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «ανίκητους». Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν δύο τοποθεσίες ανάπτυξης του επίφοβου οπλικού συστήματος 500 χλμ. βόρεια της Μόσχας. Την ανησυχία των ερευνητών προκαλεί το γεγονός ότι σε αντίθεση με το ισχύον πυρηνικό δόγμα, οι κεφαλές των πυραύλων είναι αποθηκευμένες σε μικρή απόσταση από αυτούς, για γρήγορη φόρτωση και εκτόξευση.    

Ο πύραυλος έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές, χάρη στον πυρηνικό αντιδραστήρα που τον κινεί, ενώ είναι ικανός να αποφεύγει την αεράμυνα καθώς πετάει πολύ χαμηλά. Δυτικοί ειδικοί αμφισβητούν, όμως, τους ισχυρισμούς του Πούτιν, επισημαίνοντας τις αποτυχημένες δοκιμές του πυραύλου και τα καταγεγραμμένα τεχνικά προβλήματα στο παρελθόν του.    

Στο μεταξύ, μπαράζ drones και βαλλιστικών πυραύλων εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο ρωσικός στρατός εναντίον στόχων στην κεντρική Ουκρανία και στο Κίεβο. Η επίθεση οδήγησε στην ακύρωση της πρώτης ημέρας της σχολικής χρονιάς σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Κίεβο από θραύσματα drone που αναχαιτίσθηκε από την ουκρανική αεράμυνα.    

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ δεν θα εμποδίσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία. «Ο εχθρός δεν πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο που είχε θέσει: να σταματήσει την προέλασή μας στο Ντονμπάς. Η επίθεση στο Κουρσκ θα αποτύχει και η ηγεσία στο Κίεβο θα θελήσει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε μαθητές σε λύκειο της Σιβηρίας.    

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ έχει στερήσει ρωσικά στρατεύματα από το μέτωπο του Ντονμπάς, αν και παραδέχθηκε ότι το στρατηγικά κρίσιμο Ποκρόφσκ κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Ρώσων.    

Την ίδια ώρα, τη νεκρή λευκή φάλαινα μπελούγκα, που ξεβράστηκε στις ακτές της Νορβηγίας, εξετάζουν οι Αρχές θεωρώντας ότι πρόκειται για κήτος εκπαιδευμένο από το ρωσικό ναυτικό για κατασκοπευτικές αποστολές. Η συγκεκριμένη φάλαινα είχε εντοπισθεί το 2019 σε νορβηγικά ύδατα να φέρει φωτογραφική κάμερα σε λουρί στη ράχη της. Το λουρί έφερε ρωσική μάρκα. Η νορβηγική αντικατασκοπεία πιστεύει ότι τη φάλαινα εκπαίδευσε ο ρωσικός στρατός για τη φωτογράφηση ναυτικών εγκαταστάσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT