Ο Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού

Ο Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την επιλογή πρωθυπουργού

Η Γαλλία διοικείται από προσωρινή κυβέρνηση έπειτα από τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις γαλλικές εκλογές, η χώρα εξακολουθεί να μην έχει νέο πρωθυπουργό. Σήμερα, Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, με τις εικασίες να πληθαίνουν ως προς το ποιο θα είναι το πρόσωπο της επιλογής του.

Η Γαλλία διοικείται από προσωρινή κυβέρνηση έπειτα από τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες.

Μπερτράν και Καζνέβ

Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε 182 έδρες, η κεντρώα ομάδα Ensemble του Μακρόν 168 έδρες, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) 143 έδρες και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί (LR) 46 έδρες. Αλλοι υποψήφιοι έλαβαν τις υπόλοιπες 38 έδρες.

Το NFP πρότεινε τη Λουσί Καστέ, 37χρονη οικονομολόγο, για την πρωθυπουργία, αλλά ο Μακρόν την απέκλεισε.

Σύμφωνα με αναφορές στα γαλλικά Μέσα, ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές με στελέχη των κομμάτων για το ζήτημα.

Ως φαβορί για την πρωθυπουργία πρόβαλε χθες, Δευτέρα, ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός από το 2016 έως το 2017 υπό τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η Le Parisien ανέφερε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει την πιθανότητα να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Ξαβιέ Μπερτράν, καθώς και ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δεξιούς Ζεράρ Λαρσέ, Λοράν Βοκιέ και Μπρουνό Ραταγιό.

Οι όροι των Ρεπουμπλικανών

Η ηγεσία της δεξιάς παράταξης, ωστόσο, φέρεται να έθεσε στον Μακρόν δύο όρους: Να διασφαλίσει ότι τυχόν πρόταση μομφής εναντίον του Μπερτράν δεν θα είχε ελπίδες να περάσει, καθώς και να αναλάβει, σε περίπτωση διορισμού του, την προώθηση του νομοθετικού έργου που παρουσίασε το κόμμα προεκλογικά, όπως ανέφεραν πηγές των Ρεπουμπλικανών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γραφείο του προέδρου Μακρόν επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις, διευκρινίζοντας, σύμφωνα με τη Le Monde, ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να «διερευνά» όλες τις πιθανότητες τόσο όσον αφορά τον Μπερτράν όσο και τον Καζνέβ και τις δυνατότητές τους να επιβιώσουν πολιτικά έπειτα από ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας.

Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, καθώς «οι εκπρόσωποι του NFP ενδέχεται να θεωρούν ότι τους έκλεψαν τη νίκη (…)», όπως επισημαίνει η Φρανσουάζ Φρεσόζ, αρθρογράφος της Le Monde, στη στήλη της.

Πλέον, η αναβλητικότητα του Μακρόν, η δυσκολία του να αναγνωρίσει την ήττα του, η παράταση ζωής μιας κυβέρνησης που έχει παραιτηθεί δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) τη δυνατότητα να εξαπολύσει νέα επίθεση καταγγέλλοντας «άρνηση της δημοκρατίας». Η κοινή απάντηση δεν έχει βρεθεί, ενώ τα ρήγματα διευρύνθηκαν, όπως εκτιμά η αρθρογράφος.

Με πληροφορίες από Le Parisien, Le Monde

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT