Νετανιάχου: «Ντροπή» για τη Βρετανία η απόφαση για πάγωμα των πωλήσεων όπλων

Νετανιάχου: «Ντροπή» για τη Βρετανία η απόφαση για πάγωμα των πωλήσεων όπλων

«Με ή χωρίς βρετανικά όπλα, το Ισραήλ θα κερδίσει αυτό τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει το κοινό μας μέλλον», τόνισε ο Νετανιάχου.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει πωλήσεις όπλων στη χώρα του είναι «ντροπιαστική».

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, μιας συμμάχου δημοκρατίας που υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στη βαρβαρότητα, η λανθασμένη απόφαση της Βρετανίας μόνο θα ενθαρρύνει η Χαμάς», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμένει «σταθερός σύμμαχος» του Ισραήλ, τονίζοντας στο BBC ότι η ασφάλεια του Ισραήλ δεν θα αποδυναμωθεί από την αναστολή περίπου 30 αδειών εξαγωγής από τις συνολικά 350.

H Βρετανία ισχυρίζεται ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα μέτρα ήταν «υπερβολικά περιορισμένα».

Αλλοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση, την ημέρα της κηδείας έξι ομήρων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Βρετανία θα αναστείλει 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, σε μία κίνηση που, όπως διευκρινίστηκε, θα επηρεάσει εξοπλισμό όπως εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Νετανιάχου: Θα κερδίσουμε ακόμα και χωρίς τη Βρετανία

Οι πωλήσεις όπλων της Βρετανίας στο Ισραήλ είναι περιορισμένες συγκριτικά με άλλους συμμάχους και αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών αμυντικών εισαγωγών του.

Η Βρετανία εξάγει όπλα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, καλύπτοντας το 69% των συνολικών εισαγωγών σημαντικών συμβατικών όπλων στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

«Με ή χωρίς βρετανικά όπλα, το Ισραήλ θα κερδίσει αυτό τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει το κοινό μας μέλλον», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εγκαταλείπει το Ισραήλ», ο Χίλι διαβεβαίωσε πάντως ότι η Βρετανία θα υποστήριζε το Ισραήλ στην άμυνά του εάν δεχόταν άμεση επίθεση.

Αντιδράσεις και στο Εργατικό Κόμμα

Αντιδράσεις υπήρξαν παρ’ όλα αυτά και στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας. Η πρώην σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι δήλωσε ότι η χρονική στιγμή ήταν «ατυχής», την ίδια στιγμή που άλλα στελέχη του κόμματος ζητούσαν δραστικότερα μέτρα κατά του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε εκστρατεία στη Γάζα για να καταστρέψει τη Χαμάς σε απάντηση για την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 ελήφθησαν όμηροι.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT