Δίκη 51 βιαστών στη Γαλλία

Στο εδώλιο για την επί έτη κακοποίηση γυναίκας ενώ ήταν ναρκωμένη

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για χρόνια έχανε απροειδοποίητα βάρος, υπέφερε από ανεξήγητες ημικρανίες και της έπεφταν τα μαλλιά. Ολόκληρες ημέρες χάνονταν από τη μνήμη της, ενώ μερικές φορές έμοιαζε να ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Τα παιδιά της και οι φίλοι της ανησυχούσαν πως εμφανίζει αρχικά συμπτώματα άνοιας ή Αλτσχάιμερ. Ομως, στα τέλη του 2020 αστυνομικοί της μικρής πόλης Μαζάν στη νότια Γαλλία της αποκάλυψαν μια φρικτή ιστορία. 

Ο επί 50 χρόνια σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό έτριβε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και στο ποτό της, και όταν εκείνη έπεφτε σε βαθύ ύπνο ξεκινούσε να τη βιάζει. Συχνά συνήθιζε να καλεί κι άλλους άνδρες στο σπίτι τους για τη βιάσουν κι εκείνοι ενόσω εκείνος βιντεοσκοπούσε και φωτογράφιζε. Οι βιασμοί διήρκεσαν περίπου μία δεκαετία. 

Χθες, ύστερα από τέσσερα χρόνια ερευνών και ανάλυσης φωτογραφιών, μηνυμάτων και βίντεο, ξεκίνησε στη γειτονική πόλη της Αβινιόν η δίκη για το διεστραμμένο έγκλημα. Στο εδώλιο κάθονται 51 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του 71χρονου Πελικό. 

H σύνθεση του πλήθους των κατηγορουμένων αποτελεί ένα μωσαϊκό από άνδρες της εργατικής και της μεσοαστικής γαλλικής κοινωνίας: οδηγοί βαρέων οχημάτων, στρατιώτες, ξυλουργοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ένας δεσμοφύλακας, ένας νοσοκόμος, ένας εργαζόμενος σε τράπεζα κι ένας δημοσιογράφος. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 26 έως 74 ετών. Πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά και συζύγους. Οι περισσότεροι βίασαν τη γυναίκα μία φορά, όμως ορισμένοι επέστρεψαν έως και έξι φορές για να επαναλάβουν τον βιασμό. 

Το θύμα, που χώρισε τον σύζυγό της και άλλαξε επίθετο αμέσως μετά τη σύλληψη, είναι σήμερα 70 ετών. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους αρνούνται τις κατηγορίες για βιασμό και ορισμένοι υποστηρίζουν πως θεώρησαν την άδεια του συζύγου ως επαρκή συναίνεση. Αλλοι πίστευαν ότι η γυναίκα είχε συμφωνήσει να ναρκωθεί, λένε. Μόνο λίγοι παραδέχθηκαν πως το να κάνουν σεξ με μια αναίσθητη γυναίκα αποτελούσε γι’ αυτούς μια ισχυρή φαντασίωση. 

Πάντως, ο Πελικό ξεκαθάρισε στην αστυνομία πως «όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης και την πλήρη ελευθερία να αποχωρήσουν όποια στιγμή το επιθυμούσαν». 

Οι δυο τους ήταν ζευγάρι από την ηλικία των 18 ετών. Η σύζυγος τον περιέγραψε αρχικά σαν έναν στοργικό και ευγενικό άνθρωπο. Οταν οι αστυνομικοί της έδειξαν τα βίντεο του βιασμού της, που ο Πελικό είχε ταξινομήσει προσεκτικά στον υπολογιστή του σε έναν φάκελο με τίτλο «κακοποίηση», κατέρρευσε από το σοκ. Ο ίδιος ήταν ένας κλασικός άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος με δική του επιχείρηση και λάτρης της ποδηλασίας. Η κόρη του, Καρολίν Νταριάν, τον περιγράφει σαν έναν ζεστό πατέρα που την πήγαινε στο σχολείο και την έπαιρνε αργά το βράδυ από πάρτι. Στα αρχεία του βρέθηκαν και δικές της φωτογραφίες. 

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο ίδιος στην αστυνομία, ξεκίνησε να ναρκώνει τη γυναίκα του ώστε να μπορεί να της κάνει πράγματα που συνήθως η ίδια αρνείτο. Σταδιακά ξεκίνησε να καλεί και άλλους άνδρες που γνώριζε στο Ιντερνετ, χωρίς ποτέ να τους ζητήσει ή να δεχθεί από αυτούς χρήματα. 
Με τα χρόνια ανέπτυξε μια λίστα με κανόνες προς τους επισκέπτες, ώστε να διασφαλιστεί πως η σύζυγος δεν θα ξυπνήσει: απαγορεύονται οι κολόνιες ή η οσμή τσιγάρου. Οι άνδρες θα ντύνονται και θα γδύνονται στην κουζίνα. Θα πρέπει να ζεσταίνουν τα χέρια τους με νερό ή στο καλοριφέρ για να μην ενοχληθεί το θύμα από τη χαμηλή θερμοκρασία. Εάν η γυναίκα κάνει την οποιαδήποτε κίνηση, οι επισκέπτες πρέπει να φύγουν αμέσως. Επίσης τους ενθάρρυνε να τη βιάζουν χωρίς προφυλακτικό. 

Από τους συνολικά 83 υπόπτους, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει τους 50. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται και για την κατοχή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ ένας φαίνεται πως ακολούθησε τη μέθοδο του Πελικό ναρκώνοντας και βιάζοντας κι αυτός τη σύζυγό του. 

Σε αντίθεση με τις προτροπές των συνηγόρων, η γυναίκα ζήτησε να μη γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό θα ήθελαν οι άνδρες που της επιτέθηκαν», δήλωσε ο δικηγόρος της, Αντουάν Καμί. Ομως η δίκη θα είναι για την ίδια και τα τρία παιδιά της μια πολύ σκληρή δοκιμασία. Για πρώτη φορά θα παρακολουθήσει σκηνές από τους βιασμούς που υπέστη για δέκα χρόνια και θα δει από κοντά δεκάδες βιαστές που δεν γνωρίζει, ούτε θυμάται, να προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. 

Παρά την επικρατούσα άποψη, τα στατιστικά δείχνουν πως οι περισσότερες περιπτώσεις βιασμών με τη χρήση χημικών ουσιών ή ναρκωτικών συμβαίνουν μέσα στα σπίτια και όχι στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης. «Αυτό που με θυμώνει περισσότεροι είναι ότι κανείς από εμάς τους γιατρούς δεν σκέφθηκε τόσα χρόνια να ερευνήσει αυτή την πιθανότητα», δήλωσε η δρ Γκαντά Χατέμ-Γκαντζέρ, έμπειρη γυναικολόγος και ειδική σε θέματα βίας εις βάρος των γυναικών. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT