Ουκρανία: Πάνω από 50 νεκροί στη ρωσική επίθεση στην Πολτάβα

Ουκρανία: Πάνω από 50 νεκροί στη ρωσική επίθεση στην Πολτάβα

Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ακόμη 15 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια της στρατιωτικής ακαδημίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκε ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της ρωσικής επίθεσης στο στρατιωτικό ινστιτούτο της πόλης Πολτάβα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις αρχές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 51, ενώ 235 είναι οι τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών είναι και στρατιωτικό προσωπικό. 

Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Φιλίπ Πρόνιν, ακόμη 15 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια. «Κάθε 15-20 λεπτά ακολουθούν ‘λεπτά σιωπής’ για να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» είπε επίσης ο Ολεξάντρ Χορούζνι, εκπρόσωπος Τύπου του υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο ουκρανικός στρατός ξηράς είπε επίσης ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα για την προστασία του προσωπικού στην εκπαιδευτική εγκατάσταση που επλήγη από τον πύραυλο και εν μέρει καταστράφηκε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες, η γνησιότητα των οποίων πάντως δεν έχει επαληθευτεί, όπου απεικονίζονται σοροί νεαρών ανδρών στο έδαφος καλυμμένες με σκόνη και συντρίμμια, με φόντο ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Τα ρωσικά αποβράσματα θα λογοδοτήσουν οπωσδήποτε για αυτό το πλήγμα» και διέταξε πλήρη και άμεση έρευνα. Είπε ότι το πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε κτίριο του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Επικοινωνιών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η χρήση βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι πλήττουν στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευση τους, σημαίνει ότι τα θύματα έχουν ελάχιστο χρόνο για να καλυφθούν αφότου ακουστούν οι σειρήνες του συναγερμού.

Επίθεση την ώρα του μαθήματος

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι «ένα από τα κτίρια του ινστιτούτου καταστράφηκε εν μέρει και πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άνθρωποι, 11 από τους οποίους ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Οι διασώστες συνεχίζουν επί του παρόντος το έργο τους».

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Αμυνας, Ντμίτρι Λαζούτκιν, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι τη στιγμή της επίθεσης γίνονταν μαθήματα στις τάξεις του ινστιτούτου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γίνονταν μαθήματα. Ο συναγερμός ήχησε στις 9:08, όλοι έτρεξαν στο καταφύγιο, μερικά λεπτά αφότου ήχησε ο συναγερμός, ακούστηκαν εκρήξεις. Κατά τη διάρκεια του αεροπορικού πλήγματος δεν γίνονταν καμία παρέλαση ή κάποια άλλη εκδήλωση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ορισμένοι Ουκρανοί άφησαν μηνύματα στη σελίδα του ιδρύματος στο Facebook ζητώντας πληροφορίες για τους αγαπημένους τους.

Λονδίνο και Βερολίνο καταδικάζουν την επίθεση

Η Βρετανία και η Γερμανία καταδίκασαν την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στην κεντρική Ουκρανία.

«Η βαρβαρότητα του Πούτιν δεν έχει όρια», κατήγγειλε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να λογοδοτήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Λάμι δήλωσε από την πλευρά του ότι η ρωσική σημερινή επίθεση είναι η «τελευταία αποτρόπαια επιθετική ενέργεια στον αποτρόπαιο και παράνομο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία».

Πηγή: Reuters, The Guardian, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT