Γάζα: Ο Νετανιάχου θέλει να αναθέσει στον στρατό την ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Ο Νετανιάχου θέλει να αναθέσει στον στρατό την ανθρωπιστική βοήθεια

Στόχος του Νετανιάχου φέρεται να είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη Γάζα, μέσω της αφαίρεσης του έργου της διανομής της βοήθειας από τις διεθνείς οργανώσεις. Αναφορές ότι ο στρατός αντιτίθεται στο σχέδιο.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό (IDF) να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφαιρώντας το έργο αυτό από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες πρόνοιας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου Channel 12, ο Νετανιάχου σε αυτό το στάδιο έδωσε εντολή στον Ισραηλινό στρατό να εξετάσει τις υπηρεσίες επιμελητείας, τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για αυτό το έργο.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η Χαμάς πρέπει να αποστερηθεί κάθε ρόλο, κυβερνητικό ή άλλο στη Γάζα, και πως το πρώτο μέτρο προς αυτό τον στόχο θα είναι «η ανθρωπιστική βοήθεια να μη διανέμεται από τη Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, είπε ότι το Ισραήλ ήταν «πολύ κοντά» στη στρατιωτική εξάρθρωση της Χαμάς, «αλλά πρέπει ακόμα να της στερήσουμε την ικανότητά της να κυβερνά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική λύση για το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα, και θα το πετύχουμε, γιατί είναι μέρος της του σχεδίου για την “επόμενη ημέρα”».

Αντιδρά ο στρατός

Στο ρεπορτάζ του Channel 12 αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρζι Χαλέβι, σε πρόσφατες συζητήσεις, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ανάληψη αυτού του ρόλου από τις IDF, θεωρώντας ότι ο στρατός δεν είναι κατάλληλος για το έργο. Φέρεται επίσης να εκτιμά ότι αυτή η δραστηριότητα θα έθετε στρατιώτες σε περιττό κίνδυνο. Υποστήριξε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν συσταθεί ακριβώς για να παρέχουν αυτό το έργο.

Το ισραηλινό δίκτυο, που επικαλείται πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρει επίσης ότι ο Χαλέβι δήλωσε ότι «δεν μπορούν να τραυματίζονται στρατιώτες την ώρα που μοιράζουν σακιά με αλεύρι».

Ο στόχος του Νετανιάχου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Channel 12, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πιστεύει ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον στρατό στη Γάζα, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και μαζί με τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) θα αποκτήσει και τον στρατιωτικό έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι IDF έχουν υπολογίσει πως ο πλήρης στρατιωτικός έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας θα μπορούσε να κοστίζει στο Ισραήλ ετησίως 11 δισ. δολάρια.

Πηγή: Times of Israel, Channel 12

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT