ΗΠΑ: Μάχονται μαζί Χάρις και Μπάιντεν

ΗΠΑ: Μάχονται μαζί Χάρις και Μπάιντεν

Στο Πίτσμπουργκ η πρώτη τους κοινή προεκλογική εμφάνιση μετά το χρίσμα

Η Ημέρα της Εργασίας (Labor Day) είναι εθνική αργία στις ΗΠΑ. Εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτεμβρίου με σειρά εκδηλώσεων που τιμούν το αμερικανικό εργατικό κίνημα και υπογραμμίζουν τη συμβολή του στη διαμόρφωση της μεγάλης χώρας. Κάθε τέσσερα χρόνια, αυτή η εθνική γιορτή σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για τη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται δύο μήνες αργότερα, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

Η φετινή Ημέρα της Εργασίας βρήκε τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις να μοιράζονται το ίδιο βήμα, στην προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών που έγινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια. Ηταν η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο πολιτικών από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος παραιτήθηκε από την εκλογική κούρσα προς όφελος της αντιπροέδρου του. Αυτή τη φορά, οι ρόλοι έπρεπε να αντιστραφούν, με τον Τζο Μπάιντεν να περιορίζεται, θεωρητικά, σε δεύτερο ρόλο, εκείνον της υποστήριξης στην υποψήφια του κόμματος που δίνει την κρίσιμη και αμφίρροπη μάχη με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Παιδιά, πραγματοποιήσαμε μεγάλη πρόοδο και η Κάμαλα θα χτίσει πάνω σε αυτήν. Εγώ θα καθίσω στην άκρη, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην πράξη, το να παίξει ο Τζο Μπάιντεν τον ρόλο του σαν δεύτερο βιολί αποδείχθηκε δύσκολο έργο: μίλησε περισσότερο από 24 λεπτά, οκτώ περισσότερα από την πρωταγωνίστρια της ημέρας, όπως μας πληροφορούν οι απεσταλμένοι των New York Times. «Είμαστε πολύ περήφανοι που αντιπροσωπεύουμε την πιο φιλική έναντι των συνδικάτων κυβέρνηση στην Ιστορία της Αμερικής», είπε η Κάμαλα Χάρις, πλαισιωμένη από βετεράνους και νεότερους συνδικαλιστές, σε μια πόλη-ιστορικό οχυρό του αμερικανικού εργατικού κινήματος, που έχει υποστεί όμως τις οδυνηρές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης.

Ο αγώνας για την προσέλκυση εργατικών ψήφων επανήλθε με εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο μετά την ήττα-σοκ της Χίλαρι Κλίντον το 2016, όταν προς γενική έκπληξη ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να γκρεμίσει το «Γαλάζιο Τείχος» των Δημοκρατικών στις βιομηχανικές, μεσοδυτικές πολιτείες γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική του νίκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ίδιες πολιτείες συνέβαλαν καταλυτικά στη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επικράτησε δύσκολα του αντιπάλου του.

Σκληρός αγώνας για την προσέλκυση εργατικών ψήφων στις κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες – Καυστικά σχόλια για την όψιμη υπεράσπιση του Μάικ Πενς από τον Ντόναλντ Τραμπ

Με αυτά τα προηγούμενα, δεν είναι περίεργο που η Κάμαλα Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τιμ Γουόλς αξιοποίησαν την Ημέρα της Εργασίας για μια εντατική περιοδεία σε τρεις από τις εν λόγω πολιτείες – Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια. Στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, στο πλευρό της Χάρις παρατάχθηκαν οι πρόεδροι των ισχυρών συνδικαλιστικών ενώσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας, του ηλεκτρισμού, της εκπαίδευσης και άλλων κλάδων, με την αντιπρόεδρο να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επανεκλογή του μεγαλοεπιχειρηματία αντιπάλου της θα σημάνει την επιστροφή στα πέτρινα χρόνια της διάλυσης των συνδικάτων.

Σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να αντιμετωπίσει την εθνική εορτή της Ημέρας της Εργασίας ως ευκαιρία για ρεπό, καθώς δεν οργάνωσε καμία προεκλογική εκδήλωση. «Πού είναι ο Τραμπ, παίζει γκολφ;», αναρωτιόταν σαρκαστικά στην πλατφόρμα Χ η προεκλογική καμπάνια της Χάρις. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αρκέστηκε να δώσει στη δημοσιότητα μια δήλωση όπου, χωρίς να κάνει την παραμικρή μνεία στα συνδικάτα, έλεγε: «Είμαστε μια οικονομική υπερδύναμη χάρη στον Αμερικανό Εργάτη! Αλλά η Κάμαλα και ο Μπάιντεν τα γκρέμισαν όλα». Πάντως, υπήρξε και ένα σημείο σύμπτωσης των κατά τα άλλα άσπονδων αντιπάλων: τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ τάχθηκαν κατηγορηματικά εναντίον της εξαγοράς της αμερικανικής χαλυβουργίας U.S. Steel από την ιαπωνική Nippon, όπως προβλέπει συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί τις μεσοδυτικές πολιτείες τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το Ουισκόνσιν, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τη Χάρις στο πλατό του ABC, που θα φιλοξενήσει το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο. Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, η εκστρατεία και των δύο υποψηφίων θα επικεντρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις επτά πολιτείες που κατά γενική εκτίμηση θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πλην των τριών μεσοδυτικών πολιτειών που ήδη αναφέρθηκαν, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στις τέσσερις νότιες – Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν εντελώς οριακή την αναμέτρηση σε όλες τις διαφιλονικούμενες πολιτείες, παρά το προβάδισμα της Χάρις σε πανεθνικό επίπεδο.

Σαρκαστικά σχόλια προκάλεσε νέα επίθεση του Τραμπ εναντίον της αντιπάλου του, την οποία κατηγόρησε, αυτή τη φορά, για άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον Ρεπουμπλικανό πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. «Είναι (η Χάρις) μοχθηρό πρόσωπο. Ο τρόπος που μεταχειρίστηκε τον Μάικ Πενς ήταν φρικτός», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, παραπέμποντας στο τηλεοπτικό διάγγελμα των υποψήφιων αντιπροέδρων στη μάχη του 2020. Οι υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις δεν άργησαν να θυμίσουν στους πολίτες ότι ο Τραμπ βυσσοδομούσε εναντίον του Πενς στα τέλη του 2020 επειδή ο τότε αντιπρόεδρος δεν του έκανε το χατήρι να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και ότι εξαγριωμένοι οπαδοί του φώναζαν «Κρεμάλα για τον Πενς» όταν εφορμούσαν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021. «Σε μια εκπληκτική στιγμή άνοιας, ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις υποστήριξε ότι ήταν η Κάμαλα Χάρις εκείνη που αντιμετώπισε άσχημα τον Μάικ Πενς», ήταν ένα από τα σχόλια που γράφτηκαν σχετικά στην πλατφόρμα Χ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT