Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύνεκρη επίθεση στην Πολτάβα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύνεκρη επίθεση στην Πολτάβα

Δεκάδες νεκροί από ρωσικό χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 235 τραυματίστηκαν χθες το πρωί ύστερα από ρωσική επίθεση σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε λίγες ώρες μετά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η επίθεση έγινε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους. «Ενα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε μερικώς. Ανθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από τα συντρίμμια. Πολλοί κατάφεραν να σωθούν. Αυτή τη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα επιχειρούν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων», δήλωσε.

Το χτύπημα προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό ύστερα από ανεπιβεβαίωτες αναφορές που υποστήριξαν πως εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν υπαίθρια στρατιωτική τελετή, με αρκετούς να κατηγορούν τους αξιωματούχους για απρόσεκτη συμπεριφορά. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε πως επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη στη Ρωσία αλλά ότι διέταξε μία «εκτεταμένη εσωτερική έρευνα σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος».

Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν αμέσως την ταυτότητα των θυμάτων, Ουκρανοί στρατιωτικοί όμως ανέφεραν σε ιστολόγια ότι κάποιοι μπορεί να είναι δόκιμοι ή επιστρατευμένοι άνδρες που υποβάλλονταν σε εκπαίδευση. Ο Σέρχιι Μπεσκρέστνοφ, ένας blogger που ειδικεύεται στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με τίτλο στους «συντρόφους μου χειριστές σημάτων».

Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι πλήττουν στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευσή τους, σημαίνει ότι τα θύματα έχουν ελάχιστο χρόνο για να καλυφθούν αφότου ακουστούν οι σειρήνες του συναγερμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή τραγωδία για όλη την Ουκρανία. Ο εχθρός έπληξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα νοσοκομείο», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

Εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί θα πρόκειται πράγματι για μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου. Φωτογραφίες από την περιοχή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα να κείτονται στο έδαφος καλυμμένα από σκόνη κι ένα κτίριο με γκρεμισμένη την πρόσοψη σε ύψος πέντε ορόφων.

Ο στρατός ξηράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στην επίθεση σκοτώθηκε στρατιωτικό προσωπικό.

Ουκρανική δυσαρέσκεια για τη μη σύλληψη του Πούτιν –βάσει του διεθνούς εντάλματος– κατά την επίσκεψή του στη Μογγολία.

Στην ανακοίνωσή του στο Telegram ο στρατός ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν αρκετά για την προστασία του προσωπικού στην εκπαιδευτική εγκατάσταση που επλήγη από τον πύραυλο.

Πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν τα μέτρα για την ασφάλεια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολύνεκρη επίθεση στην Πολτάβα-1
Επίσκεψη στη Μογγολία χωρίς να εκτελεστεί το διεθνές ένταλμα εις βάρος του πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που η χώρα είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. [Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP]

Τα θανατηφόρα χτυπήματα έγιναν την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν τύχαινε υποδοχής με κόκκινο χαλί στη Μογγολία, καθώς η χώρα αγνόησε τις εκκλήσεις να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο βάσει του διεθνούς εντάλματος για εγκλήματα πολέμου αναφορικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ταξίδι είναι το πρώτο του Ρώσου προέδρου σε χώρα-μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) από τότε που εκδόθηκε το εν λόγω ένταλμα, τον Μάρτιο του 2023. Πριν από την επίσκεψη, η Ουκρανία προέτρεψε τη Μογγολία να παραδώσει τον Πούτιν στο Δικαστήριο της Χάγης και η Ε.Ε. εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Μογγολία ενδέχεται να μην εκτελέσει το ένταλμα.

Το ΔΠΔ έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι ευθύνεται για τις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Οι χώρες-μέλη υποχρεούνται να κρατούν υπόπτους εάν έχει εκδοθεί ένταλμα, αλλά η Μογγολία θέλει να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και το δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμό για την εκτέλεση των ενταλμάτων του.

Ο Πούτιν έγινε δεκτός στην κεντρική πλατεία του Ουλάν Μπατόρ, της πρωτεύουσας, από μια τιμητική φρουρά ντυμένη με ζωηρές κόκκινες και μπλε στολές που είχαν το στυλ της προσωπικής φρουράς του ηγεμόνα του 13ου αιώνα Τζένγκις Χαν, ιδρυτή της μογγολικής αυτοκρατορίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT