Ουκρανία: H Ρωσία σφυροκόπησε το Λβιβ και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί

Ουκρανία: H Ρωσία σφυροκόπησε το Λβιβ και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

(Upd. 10:15). Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης νέες αεροπορικές επιδρομές με επίκεντρο το Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, αλλά και το Κίεβο και άλλες πόλεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης και πυραύλους, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και περίπου 50 τραυματίες.

Συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν τις επιδρομές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αποτέλεσμα την κατάρριψη επτά πυραύλων και 22 ντρόουν.

Ουκρανία: H Ρωσία σφυροκόπησε το Λβιβ και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί-1

Ο περιφερειακός διοικητής του Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκι, ανέφερε δυνατές εκρήξεις και ζημιές σε κτίρια κατοικιών και σε δύο σχολεία στην πόλη. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, βρίσκονται και τρία παιδιά.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, έχουν τραυματισθεί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη Νατάλιγια Ματολίνετς, διευθύντρια του Ιατρικού Συλλόγου του Λβιβ.

Παράλληλα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν παγιδευθεί ή θαφτεί και άλλοι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφέρειας του Χαρκόβου, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ανέφερε και εκείνος ρωσικά πλήγματα τις τελευταίες ώρες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 37χρονης γυναίκας και τον τραυματισμό τριών πολιτών.

Παράλληλα, πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή μέσω X.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε αμέσως μετά τη φονική επίθεση στο Λβιβ σήμερα τους συμμάχους να βοηθήσουν με την αεράμυνα της χώρας του και να επιτρέψουν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία.

Ουκρανία: H Ρωσία σφυροκόπησε το Λβιβ και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί-2

«Ολοι όσοι πείθουν τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία μεγαλύτερη ικανότητα μακράς εμβέλειας για να ανταποκριθεί δίκαια στην τρομοκρατία εργάζονται για να αποτρέψουν ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά χτυπήματα σε ουκρανικές πόλεις», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Σφυροκόπημα

Η Ρωσία σφυροκοπεί την Ουκρανία με εκατοντάδες πυραύλους και drones το τελευταίο δεκαήμερο, με κάποιος Ρώσους μπλόγκερ να κάνουν λόγο περί αντιποίνων για την πρόσφατη ουκρανική έφοδο στο ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια Κουρσκ, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη μέρους της.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει επίσημα σε αυτό το στάδιο τις επιδρομές που έγιναν χθες το απόγευμα στην Πολτάβα και σήμερα στο Λβιβ και το Κίεβο.

Ολη η Ουκρανία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές από τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία μέσω Telegram. Η ίδια πηγή προειδοποίησε πως υπήρχαν νέες απειλές για το Λβιβ, ιδίως πύραυλοι.

Καταδίκη

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» τον «ελεεινό» βομβαρδισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας χθες, Τρίτη, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 271, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Κιέβου.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί τραγική υπενθύμιση των συνεχιζόμενων και εξοργιστικών προσπαθειών του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν να τσακίσει τη θέληση ενός ελεύθερου λαού», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ουκρανία: H Ρωσία σφυροκόπησε το Λβιβ και άλλες πόλεις – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί-3

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει» να υποστηρίζει την Ουκρανία, παρέχοντάς της ιδίως «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και δυνατότητες που χρειάζεται» για την άμυνά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT