Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών – Υπό δρακόντεια μέτρα η έναρξη του εξαμήνου

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών – Υπό δρακόντεια μέτρα η έναρξη του εξαμήνου

Χθες Τρίτη, πρώτη ημέρα του εξαμήνου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και πάλι στις πύλες του πανεπιστημίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ξεκίνησαν την ακαδημαϊκή χρονιά με νέες διαμαρτυρίες, ενώ υπό αστυνομικό κλοιό τελεί η εμβληματική πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης για λόγους ασφαλείας.

Το προηγούμενο εξάμηνο, το Κολούμπια αποτέλεσε το κέντρο των μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, με πρωταγωνιστές φοιτητές.

Χθες, Τρίτη, πρώτη ημέρα του εξαμήνου, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και πάλι στις πύλες του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τουλάχιστον δύο συλλήψεις, αλλά χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις «ειρηνικές».

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με παλαιστινιακά μαντήλια (κεφίγιε), φώναζαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων και κινούνταν έξω από τις σιδερένιες πύλες του πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών – Υπό δρακόντεια μέτρα η έναρξη του εξαμήνου-1

Από την άλλη πλευρά των μεταλλικών οδοφραγμάτων, φοιτητές και προσωπικό παρακολουθούσαν τη διαδήλωση, ενώ είχε σχηματιστεί ουρά για να ελεγχθεί σχολαστικά η ταυτότητα των εισερχομένων στην πανεπιστημιούπολη.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών – Υπό δρακόντεια μέτρα η έναρξη του εξαμήνου-2

Πιο μέσα στην πανεπιστημιούπολη, αναστάτωση σημειώθηκε γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με το CBS News, όταν διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο άγαλμα Alma Mater. Η περιοχή φέρεται να αποκλείστηκε, καθώς συνεργείο έσπευσε για να καθαρίσει το άγαλμα.

Καταλήψεις και αστυνομικές έφοδοι

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έληξε στο Κολούμπια με την έφοδο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στην πανεπιστημιούπολη για τη διάλυση κατάληψης με σκηνές. Στη συνέχεια, φοιτητές διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγο ακαδημαϊκό κτίριο, το οποίο η αστυνομία τελικά εκκένωσε, προχωρώντας σε πάνω από 100 συλλήψεις.

Η σχολή ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησης και οι φοιτητές αποχώρησαν για καλοκαιρινές διακοπές στη σκιά των επεισοδίων.

Τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε η Μινούς Σαφίκ, πρόεδρος του Κολούμπια, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, που επέτρεψε την έφοδο της αστυνομίας.

«Σας ζητάμε να αφήσετε στην άκρη τον ενθουσιασμό σας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και να θυμηθείτε τους Παλαιστινίους που πέθαναν με τα δολάριά μας», έγραφε φυλλάδιο που μοίρασαν οι διαδηλωτές.

Μέχρι το απόγευμα η διαδήλωση είχε ολοκληρωθεί, ωστόσο οι συμμετέχοντας προειδοποίησαν ότι θα επιστρέψουν.

Με πληροφορίες από Reuters, CBS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT