Ουκρανία: Τα πιθανά αίτια της παραίτησης Κουλέμπα – Ποιος θα τον διαδεχτεί

Ουκρανία: Τα πιθανά αίτια της παραίτησης Κουλέμπα – Ποιος θα τον διαδεχτεί

Φήμες περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση κυκλοφορούσαν ήδη εδώ και εβδομάδες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αιτιολόγηση. Τονίζεται, ωστόσο, ότι φήμες περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση κυκλοφορούσαν ήδη εδώ και εβδομάδες.

Μάλιστα, υψηλόβαθμη πηγή από την ουκρανική προεδρία που μίλησε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κουλέμπα διαχειρίζεται το υπουργείο του.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι δήλωση του Κουλέμπα σχετικά με τις ιστορικές διαφορές μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας είχε προκαλέσει τον Αύγουστο κύμα επικρίσεων στην Πολωνία, ένα ακόμη επεισόδιο έντασης με τον εν λόγω σύμμαχο «κλειδί» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τον Κουλέμπα αναμένεται να αντικαταστήσει ο υφυπουργός του Αντρίι Σίμπιχα, ο οποίος προηγουμένως ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι.

Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών είχε θεωρηθεί τον Απρίλιο προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο-κλειδί.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι η επιρροή του Κουλέμπα, ο οποίος έγινε σε ηλικία 38 ετών ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ήταν ήδη περιορισμένη και υπό τον έλεγχο του ισχυρού προσωπάρχη του Ζελένσκι, του Αντρίι Γερμάκ.

Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 έως το 2021 ήταν πρέσβης της χώρας στην Τουρκία.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κουλέμπα είχε γίνει ένα οικείο πρόσωπο στη Δύση και αλλού στον κόσμο, ταξιδεύοντας συνεχώς με στόχο να πείσει τις διάφορες κυβερνήσεις να προσφέρουν στο Κίεβο τα στρατιωτικά μέσα που έχει ανάγκη για να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό.

Μπαράζ αλλαγών στην κυβέρνηση Ζελένσκι

Η παραίτηση Κουλέμπα έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι πραγματοποιούνται αλλαγές στην κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυσή της και την επίτευξη των απαιτούμενων στόχων της χώρας.

«Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να δομηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που θέλει», εξήγησε χθες, Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Θα υπάρξει μια σειρά από αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και στο γραφείο του προέδρου», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι την παραίτησή τους υπέβαλαν και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, Ολια Στεφανίσινα, καθώς και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την επανένταξη των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, παραιτήθηκαν ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμίσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλέτς. Ο Καμίσιν, ο οποίος επιβλέπει την εγχώρια παραγωγή όπλων, είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στον αμυντικό τομέα, αλλά σε διαφορετικό ρόλο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των κοινοτήτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο», είπε ο Ζελένσκι.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Οχι, αυτό δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT