η-δίκη-που-συγκλόνισε-το-παρίσι-563204692

Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι

Δεν είναι μόνο ένα θύμα· είναι μια επιζήσασα, που αρνείται να σιωπήσει. Το χρονικό της φρίκης, οι πρωταγωνιστές και το απεχθές υλικό που οδήγησε στην αποκάλυψη μίας από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία της Γαλλίας

Εικονογράφηση: Loukia Kattis
Ακούστε το άρθρο

«Ενα πρωί ξύπνησε πανικόβλητη με ένα καινούργιο κούρεμα και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς αυτό ήταν δυνατόν. Πήγε στην κομμώτριά της, η οποία της είπε ότι την είχε επισκεφτεί την προηγούμενη μέρα», δήλωσε ο δικηγόρος της, Στεφάν Μπαμπονό. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Για σχεδόν μια δεκαετία, η Ζιζέλ Πελικό ήταν βυθισμένη σε ένα πέπλο σύγχυσης και φόβου, βασανισμένη από κενά μνήμης και ανεξήγητες αλλαγές στη ζωή της που ενίσχυαν την πεποίθησή της ότι ίσως έπασχε από μια νευρολογική ασθένεια, όπως το Αλτσχάιμερ. Η 72χρονη Γαλλίδα συνταξιούχος δεν μπορούσε φυσικά να φανταστεί πως αυτός που κατέστρεφε τη ζωή της δεν ήταν κάποιος αστάθμητος παράγοντας υγείας, αλλά ο σύζυγός της Ντομινίκ Πελικό -ο ίδιος που τη συνόδευε στα ιατρικά της ραντεβού, ο άντρας που είχε εμπιστευτεί και αγαπήσει για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο Ντομινίκ Πελικό

Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-1

Ο φερόμενος ως δράστης και «ενορχηστρωτής» πολλαπλών βιασμών της συζύγου του από αγνώστους, επί μία δεκαετία, έβρισκε ενδιαφερόμενους στο διαδίκτυο και τους προσκαλούσε στο σπίτι όπου διέμενε με τη Ζιζέλ προκειμένου να την κακοποιήσουν ενώ ήταν βαριά ναρκωμένη.

Οι γείτονες του ζευγαριού στην Προβηγκία περιέγραψαν τον Ντομινίκ και τη Ζιζέλ ως «υπέροχους ανθρώπους», «αξιοσέβαστους συνταξιούχους».

Η αστυνομία υπολογίζει ότι έγιναν συνολικά 92 βιασμοί από 72 άνδρες, ωστόσο 51 ταυτοποιήθηκαν και δικάζονται μαζί με τον κύριο ύποπτο. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Parisien, οι δράστες είναι από 26 έως 73 ετών και προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα – κηπουροί, χτίστες, πυροσβέστες, δεσμοφύλακες, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι. Πολλοί έχουν σύζυγο ή σύντροφο, ενώ κάποιοι έχουν και παιδιά. Οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι στις Αρχές. 

Η αλήθεια άρχισε να αποκαλύπτεται το 2020, όταν ο Ντομινίκ συνελήφθη σε ένα σούπερ μάρκετ στην Καρπεντράς της Γαλλίας, επειδή βιντεοσκοπούσε κρυφά κάτω από τις φούστες των γυναικών. Οταν η αστυνομία κατάσχεσε την κάμερά του και άρχισε να εξετάζει το περιεχόμενό της, ανακάλυψε ότι ο Ντομινίκ είχε στην κατοχή του έναν τεράστιο αριθμό από φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηρίωναν σοβαρές σεξουαλικές κακοποιήσεις​. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του ζευγαριού στη Μασάν της Προβηγκίας, η αστυνομία βρήκε έναν USB δίσκο με την ένδειξη «Κακοποιήσεις». Αυτός ο δίσκος περιείχε πάνω από 20.000 φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν τη Ζιζέλ να βιάζεται και να κακοποιείται σεξουαλικά από διάφορους άνδρες, τους οποίους είχε προσκαλέσει ο Ντομινίκ στο σπίτι τους. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι νάρκωνε τη γυναίκα του με υπνωτικά χάπια και προσκαλούσε άνδρες, που έβρισκε σε διαδικτυακά φόρουμ, για να τη βιάσουν ενώ αυτή ήταν αναίσθητη. Το σκοτεινό αυτό σχέδιο ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε για σχεδόν δέκα χρόνια.

Το χρονικό της φρίκης

1973: Το ζευγάρι παντρεύεται.

1991: Ο Ντομινίκ Πελικό κατηγορείται για βιασμό και δολοφονία μιας 23χρονης μεσίτριας στο Παρίσι. Παρά τις κατηγορίες, αρνείται τις πράξεις του.

1999: Παραδέχεται πως εμπλέκεται σε απόπειρα βιασμού μιας 19χρονης γυναίκας.

2011: Ο Ντομινίκ ξεκινά την κακοποίηση της Ζιζέλ. Αρχίζει να τη ναρκώνει με υπνωτικά χάπια που βάζει στο φαγητό και το ποτό της και προσκαλεί άνδρες που βρίσκει σε διαδικτυακά φόρουμ να τη βιάσουν ενώ είναι αναίσθητη. Καταγράφει τις αποτρόπαιες πράξεις με φωτογραφίες και βίντεο.

2011-2020: Η κακοποίηση συνεχίζεται για σχεδόν μια δεκαετία. Η Ζιζέλ βιώνει ανεξήγητα κενά μνήμης και άλλα συμπτώματα, τα οποία αποδίδονται σε πιθανή άνοια. Η ίδια και οι συγγενείς της υποψιάζονται Αλτσχάιμερ.

2020: Ο Ντομινίκ συλλαμβάνεται σε ένα σούπερ μάρκετ για κρυφή βιντεοσκόπηση γυναικών κάτω από τις φούστες τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι τους, η αστυνομία ανακαλύπτει πάνω από 20.000 φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την κακοποίηση της Ζιζέλ.

2021: Η Ζιζέλ ενημερώνεται από την αστυνομία για την κακοποίηση που υπέστη από τον σύζυγό της. Αποφασίζει να καταγγείλει τα γεγονότα και επιλέγει να δημοσιοποιηθεί η δίκη, για να αποκαλύψει την αλήθεια και να αποτρέψει μελλοντικά παρόμοια περιστατικά.

Σεπτέμβριος 2024: Ξεκινά η δίκη με δεκάδες άνδρες να κατηγορούνται για συμμετοχή στους βιασμούς της Ζιζέλ. Τα παιδιά του πρώην ζευγαριού στέκονται στο πλευρό της, ιδιαίτερα η κόρη της, Καρολίν Νταριάν, που έχει γράψει βιβλίο για το τραύμα της οικογένειας. 

Mέσα σε αυτά τα χρόνια έστειλε πλήθος ανήθικων και διεστραμμένων μηνυμάτων σε δεκάδες άνδρες, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις της συζύγου του. Ενα από τα πιο απεχθή μηνύματά του είναι το «Είσαι σαν εμένα – σου αρέσει ο βιασμός».

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Αβινιόν είναι βαριά. Στην αίθουσα, ο Ντομινίκ κάθεται απέναντι από τους δικαστές, μαζί με πενήντα άλλους άνδρες που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε μια από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία της Γαλλίας. Η δίκη, που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, έχει συγκλονίσει τη γαλλική κοινωνία, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες για τις αποτρόπαιες πράξεις που διέπραξε ο Ντομινίκ εναντίον της συζύγου του, Ζιζέλ.

  • Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-1

    Το δικαστικό μέγαρο της Αβιβιόν όπου εκτυλίσσεται η δίκη. (Φωτ.: Reuters)

  • Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-2

    Η Ζιζέλ Πελικό προσέρχεται στη δικαστική αίθουσα. (Φωτ.: Reuters)

  • Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-3

    Η κόρη της Ζιζέλ, Καρολίν. (Φωτ.: Reuters)

  • Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-4

    Οι δικηγόροι της Ζιζέλ. (Φωτ.: Reuters)

  • Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-5

    Η συνήγορος υπεράσπισης του Ντομινίκ Πελικό. (Φωτ.: Reuters)

Καθώς το γαϊτανάκι της φρίκης αποκαλύπτεται, αποδεικνύεται το πόσο μεθοδικός ήταν ο 71χρονος άνδρας στις τακτικές που χρησιμοποιούσε προκειμένου η Ζιζέλ να είναι πλήρως ανυποψίαστη για τους βιασμούς της, αλλά και ανίκανη για οποιαδήποτε αντίδραση. Χρησιμοποιούσε υπνωτικά χάπια όπως το Temesta, η χρήση του οποίου σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αμνησία και βαθιά απώλεια συνείδησης. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί πρόκειται για μια συνθήκη που παρομοιάζεται με κώμα, καθώς το άτομο δεν έχει καμία επίγνωση του περιβάλλοντός του και δεν μπορεί να αντιδράσει σε εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό εξηγεί γιατί η Ζιζέλ δεν θυμόταν τίποτα από όσα της συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της κακοποίησης της.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stephane Gaillard (@steph_gaillard)

Οι περισσότεροι από όσους ανταποκρίθηκαν έμεναν κοντά στο σπίτι του. Ο ίδιος σχεδίαζε έναν χάρτη με τη διαδρομή προς το σπίτι, τον φωτογράφιζε και τον έστελνε σε όσους είχε επιλέξει, καθοδηγώντας τους με γραπτά μηνύματα για την τελική προσέγγιση.

Ο Ντομινίκ αφού την νάρκωνε, προσκαλούσε άνδρες μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ με το όνομα «Χωρίς να το ξέρει». Το συγκεκριμένο σάιτ φιλοξενούσε συζητήσεις και αγγελίες για άνδρες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις με ανυποψίαστα άτομα, συχνά με χρήση ναρκωτικών ή άλλων μεθόδων για να καταστήσουν τα θύματα ανίκανα να αντιδράσουν. Ο Ντομινίκ μέσα σε αυτά τα χρόνια έστειλε πλήθος ανήθικων και διεστραμμένων μηνυμάτων σε δεκάδες άνδρες, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις της συζύγου του. Ενα από τα πιο απεχθή μηνύματά του είναι το «Είσαι σαν εμένα – σου αρέσει ο βιασμός».

Οι περισσότεροι από όσους ανταποκρίθηκαν έμεναν κοντά στο σπίτι του. Ο ίδιος σχεδίαζε έναν χάρτη με τη διαδρομή προς το σπίτι, τον φωτογράφιζε και τον έστελνε σε όσους είχε επιλέξει, καθοδηγώντας τους με γραπτά μηνύματα για την τελική προσέγγιση. Για να μην κινήσουν υποψίες στους γείτονες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους σε ένα κοντινό γυμναστήριο. Κανείς δεν επιτρεπόταν να φορέσει άρωμα ή να καπνίσει, για να μην αφήσουν ίχνη της παρουσίας τους. Τα κινητά τους έπρεπε να μείνουν στα αυτοκίνητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χτυπήσουν και να ξυπνήσουν το θύμα. Για τον ίδιο λόγο έπρεπε να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό νερό. Αφού έβγαζαν τα ρούχα τους στην κουζίνα, τους συμβούλευε να τα έχουν κοντά τους σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγουν βιαστικά.

Ο Ντομινίκ όχι μόνο οργάνωνε κάθε πράξη κακοποίησης με μεγάλη λεπτομέρεια, αλλά φρόντιζε και να την καταγράφει, δημιουργώντας ένα ψηφιακό αρχείο των πράξεων του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και βίντεο που αποδεικνύουν 92 βιασμούς εις βάρος της Ζιζέλ από 83 άνδρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται ένας πυροσβέστης, ένας οδηγός φορτηγού, ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας υπάλληλος πληροφορικής σε τράπεζα, ένας φύλακας φυλακής, ένας νοσηλευτής και ένας δημοσιογράφος. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ισχυριζόμενοι ότι δεν γνώριζαν πως η Ζιζέλ ήταν ουσιαστικά σε κώμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πίστευαν πως συμμετείχαν σε μια συναινετική πράξη μεταξύ ενός ζευγαριού με συγκεκριμένες φαντασιώσεις. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ντομινίκ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι όλοι οι άνδρες γνώριζαν ότι η Ζιζέλ ήταν ναρκωμένη. Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιείται στο δικαστήριο της Αβινιόν και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2024.

«Για πρώτη φορά θα πρέπει να ξαναζήσει τους βιασμούς που υπέστη σε διάστημα δέκα χρόνων» – Αντουάν Καμί, δικηγόρος Ζιζέλ Πελικό. 

Μετά την αποκάλυψη της φρικτής αλήθειας, η Ζιζέλ αποφάσισε να μην κρυφτεί. Παρά τις συμβουλές να επιλέξει μια κλειστή δίκη, εκείνη επέμεινε η δίκη να είναι δημόσια. «Θέλει οι άνθρωποι να μάθουν τι της συνέβη και πιστεύει ότι δεν έχει λόγο να το κρύψει,» δήλωσαν οι δικηγόροι της. «Θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το κοινό για να μην ξανασυμβούν ποτέ τέτοια περιστατικά», Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη. «Για πρώτη φορά θα πρέπει να ξαναζήσει τους βιασμούς που υπέστη σε διάστημα δέκα χρόνων,» είπε ένας άλλος δικηγόρος της, Αντουάν Καμί, καθώς τα βίντεο που τράβηξε ο Ντομινίκ αναμένεται να παρουσιαστούν ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη. Παρόλα αυτά, η Ζιζέλ είναι αποφασισμένη να βρει δικαιοσύνη και να φέρει στο φως τις φρικαλεότητες που υπέστη.

Η κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό

Η δίκη που συγκλόνισε το Παρίσι-2
«Γιατί μου άξιζε αυτό; Ποιος το αξίζει αυτό;» διερωτήθηκε η 72χρονη γυναίκα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο δικαστήριο της Αβιβιόν. (Φωτ.: AP)

Την τρίτη ημέρα της δίκης, η Ζιζέλ Πελικό στάθηκε απέναντι στους βιαστές της και μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για όσα φρικτά υπέστη, πιάνοντας το νήμα από την αρχή.

Για εκείνη όλα ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο σύζυγός της την ενημέρωσε ότι έκανε κάτι «ανόητο». Τον συνέλαβαν σε σούπερ μάρκετ να καταγράφει με το κινητό του κάτω από τις φούστες τριών γυναικών. Η ίδια δήλωσε έκπληκτη. «Στα 50 χρόνια της κοινής μας ζωής δεν είχε κάνει ποτέ άσεμνες χειρονομίες. Του είπα “θα σε συγχωρήσω αυτή τη φορά αλλά δεν θα υπάρξει επόμενη. Θα πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη από αυτές τις γυναίκες”». 

Δεν μπορούσε να διανοηθεί όσα θα ανακάλυπτε στην πορεία. Μέχρι που στις 2 Νοεμβρίου 2020 η αστυνομία τής έδειξε για πρώτη φορά σκηνές από την κακοποίησή της. Αρχικά δεν κατάλαβε ποια ήταν η γυναίκα στο κρεββάτι, όμως μετά από τρεις διαδοχικές φωτογραφίες αναγνώρισε τον εαυτό της.

«Δεν είναι σκηνές σεξ, είναι σκηνές βιασμού, υπάρχουν δύο ή τρεις από αυτούς πάνω μου, ενώ είμαι ναρκωμένη», είπε. «Ποια γυναίκα μπορεί να έχει περάσει κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω γιατί. Γιατί μου άξιζε αυτό; Ποιος το αξίζει αυτό;» διερωτήθηκε. «Με θεωρούσαν κουρέλι, σαν μια σακούλα σκουπιδιών».

«Ο κόσμος μου κατέρρευσε» ανέφερε σε άλλο σημείο. «Ολα όσα είχα χτίσει με τον κύριο Πελικό κατέρρευσαν.Τρία παιδιά, επτά εγγόνια, ένα δεμένο ζευγάρι. Ακόμα και οι φίλοι μας, μάς έλεγαν πως είμαστε το ιδανικό ζευγάρι». 

«Η κόρη μου γυμνή»

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της φρικτής δοκιμασίας, η Ζιζέλ έχει την υποστήριξη των ενήλικων τριών παιδιών της, που στέκονται στο πλευρό της. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποστήριξη της κόρης της, Καρολίν, η οποία όχι μόνο παρευρίσκεται στο πλευρό της μητέρας της στη δίκη, αλλά και το 2022 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Σταμάτησα να σε λέω μπαμπά», αφηγούμενη την ιστορία του πώς έμαθε για τα εγκλήματα του πατέρα της και την καταστροφική τους επίδραση στην οικογένεια. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η Καρολίν περιγράφει τον πόνο και την οργή της, αλλά και την αποφασιστικότητα να στηρίξει τη μητέρα της και να αποκαλύψει την αλήθεια. Το βιβλίο της Καρολίν προσφέρει μια ματιά στις επιπτώσεις της κακοποίησης όχι μόνο στο θύμα, αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια, και έχει αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της υπόθεσης από το κοινό. Επίσης, ίδρυσε έναν σύλλογο με την ονομασία «Μην Με Ναρκώνετε», ο οποίος στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση των εγκλημάτων που προκαλούνται από ναρκωτικά και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Το βιβλίο της Καρολίν κυκλοφόρησε το 2022
Το βιβλίο της Καρολίν κυκλοφόρησε το 2022. Κατά τη διάρκεια της δίκης που είναι σε εξέλιξη, η ίδια άκουσε ότι ανάμεσα στο υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του πατέρα της ήταν και δικές της γυμνές φωτογραφίες, οι οποίες βρέθηκαν σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Η κόρη μου γυμνή». Αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα.

Οπως δήλωσε τόσο η ίδια όσο και τα αδέρφια της στους ανακριτές κανείς τους δεν είχε τον λόγο να υποψιάζονται ότι ο πατέρας τους είχε διαπράξει τόσο φρικτά εγκλήματα κατά της μητέρας τους πριν από τη σύλληψή του. Ο μεγαλύτερος γιος τους ανέφερε ότι τίποτα στη συμπεριφορά του πατέρα του δεν υποδήλωνε κάποια παρέκκλιση και ότι «πάντα εκπλήρωνε τον ρόλο του ως πατέρας», ενώ η Καρολίν έχει αναφερθεί στο πόσο παρών υπήρξε στη ζωή της ο πατέρας της όταν η ίδια ήταν ακόμα παιδί. Ωστόσο, καθώς οι φρικτές λεπτομέρειες έρχονται στο φως, μια πρόσφατη αποκάλυψη προσθέτει ένα νέο επίπεδο φρίκης στην ήδη σκοτεινή υπόθεση: ανάμεσα στο υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του Πελικό ήταν και γυμνές φωτογραφίες της κόρης του, Καρολίν.

Οι φωτογραφίες της Καρολίν βρέθηκαν σε έναν φάκελο με την ένδειξη «Η κόρη μου γυμνή», γεγονός που προκάλεσε σοκ στην αίθουσα. Η Καρολίν, που ήταν παρούσα στο δικαστήριο για να στηρίξει τη μητέρα της και να ζητήσει δικαιοσύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις του πατέρα της, στο άκουσμα αυτής της εξέλιξης αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα. Αίσθηση επίσης προκαλεί η πληροφορία ότι ο Ντομινίκ δεν ήταν άγνωστος στις αρχές. Πριν από αυτή την υπόθεση, υπήρχαν άλλες κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και μιας δολοφονίας το 1991, την οποία αρνείται, αλλά και ενός άλλου βιασμού το 1999, τον οποίο παραδέχτηκε​.

«Θέλει αυτή η ακρόαση να είναι ανοιχτή για να αποδοθεί δικαιοσύνη δημόσια» – δικηγόροι της Ζιζέλ Πελικό.

Η Ζιζέλ Πελικό έχει δηλώσει ότι θέλει η ιστορία της να γίνει παράδειγμα για να μην ξανασυμβούν ποτέ τέτοια εγκλήματα. «Θέλει αυτή η ακρόαση να είναι ανοιχτή για να αποδοθεί δικαιοσύνη δημόσια», είπαν οι δικηγόροι της. Η ίδια κατέθεσε εκφράζοντας την προδοσία που βίωσε λόγω των πράξεων του συζύγου της, λέγοντας: «Νιώθω βρώμικη, λερωμένη και προδομένη. Είναι ένα τσουνάμι. Εχω χτυπηθεί από ένα τρένο υψηλής ταχύτητας». Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Αν και η πορεία προς την αποκατάσταση είναι μακρά, η απόφαση της να μην σιωπήσει προσφέρει ελπίδα και δύναμη σε άλλες γυναίκες που μπορεί να βρεθούν σε παρόμοιες καταστάσεις. Η Ζιζέλ Πελικό δεν είναι μόνο ένα θύμα· είναι μια επιζήσασα, που αρνείται να σιωπήσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT