Βαθιά ενοχλημένη εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το γεγονός ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγνόησαν παντελώς τη σύστασή της να καταθέσουν δύο ονόματα υποψήφιων επιτρόπων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, προκειμένου να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση των φύλων στη νέα Κομισιόν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε μάλιστα ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών, τον περασμένο Ιούλιο. Μόνο ένα κράτος-μέλος, η Βουλγαρία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Προσώρας στη βάση της σχετικής λίστας –που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα από το Βέλγιο–, με τις προτάσεις των κρατών-μελών για τους υποψήφιους επιτρόπους, η νέα Κομισιόν θα έχει μόλις εννέα γυναίκες έναντι δεκαεπτά ανδρών. H ίδια μάλιστα σήμερα αναρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί, εάν δεν είχε αποστείλει την εν λόγω επιστολή. «Οι αρχικές προτάσεις, εάν δείτε τα ονόματα (…), εκτός από την ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής (σ.σ. την Κάγια Κάλας από την Εσθονία) και εμένα (σ.σ από την Γερμανία) την πρόεδρο, για τα 25 άλλα κράτη-μέλη, οι προτάσεις των υποψηφίων θα ήταν τέσσερις γυναίκες και είκοσι ένας άνδρες», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στις σχετικές προτάσεις των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.
Πράγματι, μόνο τέσσερα κράτη-μέλη, η Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Κροατία, είχαν προτείνει γυναίκες, πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας κατάθεσης υποψήφιων επιτρόπων, στις 30 Αυγούστου. Υστερα από σχετικές πιέσεις Ρουμανία και Βουλγαρία και τελευταίο το Βέλγιο πρότειναν γυναίκες υποψήφιες.
«Στη διάρκεια όλης της πολιτικής μου ζωής έχω αγωνιστεί για να έχουν οι γυναίκες πρόσβαση στις θέσεις που λαμβάνονται αποφάσεις και σε σημαντικά πόστα. Και η εμπειρία μου λέει ότι εάν δεν το ζητάς, δεν το λαμβάνεις. Δεν έρχεται με φυσικό τρόπο. Για τον λόγο αυτόν, έστειλα την επιστολή μου», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για την έκθεση για την αγροτική πολιτική της Ε.Ε.
«Επομένως, χωρίς αυτή την επιστολή και χωρίς συζήτηση, αυτό θα είναι το επόμενο κολέγιο», ανέφερε αρκετά ενοχλημένη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενώ χθες η Σλοβενία απέρριψε το αίτημά της να αλλάξει τον υποψήφιό της Τόμαζ Βέσελ για μία γυναίκα υποψήφια.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε παράλληλα τα δύο βασικά κριτήρια για τους υποψήφιους επιτρόπους, προκειμένου να ενταχθούν στη νέα ομάδα της.
«Το πρώτο κριτήριο είναι η ικανότητα. Η Κομισιόν χρειάζεται επάρκεια και εμπειρία, δηλαδή υψηλόβαθμη πολιτική εμπειρία, εκτελεστική εμπειρία –για παράδειγμα πρώην πρωθυπουργοί ή πρώην υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί– ή τουλάχιστον ανώτερη διπλωματική εμπειρία ή υψηλόβαθμη εργασία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», τόνισε. «Αυτό είναι κρίσιμο και το σημαντικότερο», επισήμανε αναγνωρίζοντας πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι υποψήφιοι άνδρες ήταν καταλληλότεροι για τη θέση από τις γυναίκες υποψήφιες, αλλά και ότι σε κάποιες άλλες ήταν το ακριβώς αντίθετο.
Η έλλειψη ισορροπίας των φύλων ίσως εξηγεί την πιθανή καθυστέρηση στην τελική παρουσίαση της σύνθεσης του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων, που ενδεχομένως να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντί στις 11 του μήνα, όπως αρχικά ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι η έναρξη των εργασιών της νέας Κομισιόν ενδεχομένως να γίνει την 1η Δεκεμβρίου, αντί την 1η Νοεμβρίου. Φαίνεται επίσης –σύμφωνα με πληροφορίες– ότι η διαδικασία των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων στο Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, αντί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις πρώτες 100 μέρες η παρουσίαση του «οράματος» για τη νέα αγροτική πολιτική
Εν τω μεταξύ, το όραμά της –μέσω ενός «οδικού χάρτη»– για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρουσιάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Κομισιόν.
Η ίδια επισήμανε σήμερα τη σημασία του αγροτικού τομέα για την Ε.Ε., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παράδοση προς την Κομισιόν και τη σχετική παρουσίαση της τελικής έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου που πραγματοποίησαν από τον Ιανουάριο 29 οργανώσεις και τη συμμετοχή αγροτών, ειδικών περιβαλλοντολόγων και εκπροσώπων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Η έκθεση που παρέδωσε στην πρόεδρο της Κομισιόν ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών καθηγητής Πίτερ Στροσνάιντερ τιτλοφορείται «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη» και καταγράφει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και σειρά συστάσεων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η έκθεση –συνολικά 101 σελίδων– αποτελεί προϊόν σύνθεσης των εργασιών των 29 οργανώσεων, οι οποίες την ενέκριναν ομόφωνα ύστερα από επτά ολομέλειες, σχεδόν εκατό συναντήσεις και μια τελική ολομέλεια που διήρκεσε συνολικά 38 ώρες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε το γεγονός ότι η έκθεση εγκρίθηκε ομόφωνα και σημείωσε ότι θα αποτελέσει τη βάση για το δικό της όραμα για το μέλλον της γεωργίας της Ε.Ε. κατά τις πρώτες 100 μέρες της νέας Κομισιόν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στη διασφάλιση δίκαιων εισοδημάτων για τους αγρότες, την προστασία των παραγωγών από πρακτικές που τους εξαναγκάζουν να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής. Η ίδια ανέφερε παράλληλα τη σημασία των κινήτρων προκειμένου οι αγρότες «να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος», αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά για τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις και που αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων.
Η Κομισιόν θα αξιολογήσει πλέον τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει φορείς από όλο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης.
Ο στρατηγικός διάλογος που είχε ανακοινωθεί από την ομιλία «για την κατάσταση της Ενωσης» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο εν μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών, που πραγματοποίησαν «ηχηρές» συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.
Βασικοί στόχοι του διαλόγου ήταν η διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών, η στήριξη της γεωργίας εντός των ορίων προστασίας του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και το μέλλον το ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων.
Οι συστάσεις της εν λόγω έκθεσης περιγράφονται στη βάση συνολικά πέντε πυλώνων:
α. στην ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της μετάβασης προς βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, καθώς και στην ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον ρόλο του εμπορίου
β. στη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και για την κτηνοτροφία
γ. στην ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων, στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας μπροστά σε αυξανόμενους περιβαλλοντικούς, κλιματικούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους
δ. στην ανάγκη να καταστεί η γεωργία ελκυστικός τομέας για εργαζόμενους, στη διατήρηση των αγροτικών περιοχών και των αγροδιατροφικών συστημάτων
ε. στην ανάγκη καλύτερης πρόσβασης στη γνώση και την καινοτομία μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα και μέσω των ευκαιριών που προσφέρει η ψηφιακή μετάβαση.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Κομισιόν στα αγγλικά: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/cap-overview/main-initiatives-strategic-dialogue-future-eu-agriculture_en#strategic-dialogue-report