Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά του Μακρόν κατέθεσαν 80 βουλευτές του Λαϊκού Μετώπου

Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά του Μακρόν κατέθεσαν 80 βουλευτές του Λαϊκού Μετώπου

Κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ότι παραβιάζει το καθήκον του να σεβαστεί τη βούληση του λαού μετά τις εκλογές. Ο Μακρόν φέρεται να αναβάλλει την επιλογή πρωθυπουργού για μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση μομφής κατά του Εμμανουέλ Μακρόν υπογράφουν 80 βουλευτές της συμμαχίας της Αριστεράς (Νέο Λαϊκό Μέτωπο), αφότου ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να ορίσει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέτ, την οικονομολόγο που είχε προτείνει ο συνασπισμός με τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Η πρόταση, που υπογράφουν 72 βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας και ακόμη 8 βουλευτές του Μετώπου, είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή με την επίκληση του άρθρου 68 του γαλλικού Συντάγματος και το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας παραβιάζει το καθήκον του να σεβαστεί τη βούληση του λαού μετά τις εκλογές.

Η πρόταση μομφής έρχεται ενώ ο Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις επόμενες εκλογές και παρά τη διαβεβαίωση του Γάλλου προέδρου ότι θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το τέλος της θητείας του.

Η πρόταση μομφής δεν έχει ρεαλιστική προοπτική να υπερψηφιστεί, καθώς απαιτούνται τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας. Στις εκλογές του Ιουλίου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 182 έδρες, η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν 168 και η ακροδεξιά συμμαχία 143 έδρες. Η Εθνοσυνέλευση έχει συνολικά 577 έδρες. 

Αναβάλλει την απόφαση για πρωθυπουργό ο Μακρόν

Στο μεταξύ αυξάνονται οι αντιδράσεις και για το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι έχει αναβάλει την απόφαση για τον διορισμό πρωθυπουργού για την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι έχει συναντήσει προσωπικότητες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Την πληροφορία της αναβολής επιλογής νέου πρωθυπουργού μεταδίδει και η εφημερίδα Le Figaro, σύμφωνα με την οποία ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, έχει κληθεί να πάει στο Μέγαρο των Ηλυσίων απόψε το βράδυ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει, επικαλούμενο πηγές στο μπλοκ του Γάλλου προέδρου στην Εθνοσυνέλευση, ότι ο Μακρόν θέλει να «δοκιμάσει νέα ονόματα» και πως «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», δηλαδή μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: Le Figaro

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT