Οι δουλειές των Τραμπ με τον Ράμα στην Αλβανία

Οι δουλειές των Τραμπ με τον Ράμα στην Αλβανία

Αλβανοαμερικανίδα καταγγέλλει εύνοια της κυβέρνησης Ράμα προς την εταιρεία των Τζάρεντ Κούσνερ – Ιβάνκα Τραμπ για ξενοδοχεία στην Αλβανία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις προκαλούν στην Αλβανία δύο προτεινόμενα πολυτελή ξενοδοχεία, συμφερόντων του γαμπρού του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και της Ιβάνκα Τραμπ, με την πρώην πρώτη οικογένεια να δέχεται επικρίσεις για την προνομιακή μεταχείριση που εξασφάλισε από τις αλβανικές αρχές.

Η διένεξη αφορά την ανάπτυξη δύο περιοχών στα παράλια της Αδριατικής. Η πρώτη στο ακατοίκητο νησί Σαζάνι (Σάσωνα), πρώην ναύσταθμο του αλβανικού ναυτικού, και η δεύτερη στη Σβέρνιτσα, χωριό της επαρχίας του Αυλώνα, όπου η εταιρεία των Τζάρεντ Κούσνερ – Ιβάνκα Τραμπ σχεδιάζει να κατασκευάσει χίλιες βίλες και ξενοδοχειακή μονάδα.

Σχέδια ανάπτυξης για το νησί Σαζάνι είχε εκπονήσει όμως και η Αλβανοαμερικανίδα κατασκευάστρια Εύη Κοκαλάρι – Αγγελάκη. Σε συνέντευξή της η κ. Κοκαλάρι καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα για αδιαφορία στην πρότασή της για περιβαλλοντικά βιώσιμη ανοικοδόμηση της ναυτικής βάσης. «Ο Εντι Ράμα θέλει να εντυπωσιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που ο τελευταίος βρεθεί πάλι στον Λευκό Οίκο. Το μεγαλύτερό μου μειονέκτημα είναι ότι αντιμετωπίζω την κόρη και τον γαμπρό του Τραμπ», λέει η κ. Κοκαλάρι, η οποία αποφάσισε να μιλήσει μετά την ανακοίνωση από μέρους της Ιβάνκα Τραμπ τον Ιούλιο ότι μια συμφωνία είχε ήδη επιτευχθεί για το Σαζάνι.

Ερωτήματα για τα σχέδια του Κούσνερ στην Αλβανία εγείρει και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αγκρόν Σεχάι. «Η τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντική, αλλά η απουσία διαφάνειας σε αυτή την περίπτωση κάνει τη συμφωνία να μοιάζει με προσωπικό ντιλ για την ενίσχυση της εικόνας του πρωθυπουργού», λέει ο Σεχάι. Σε δήλωσή του ο Εντι Ράμα απέρριψε τις κατηγορίες αναφέροντας: «Το γεγονός ότι ένας διάσημος Αμερικανός επιχειρηματίας επιδεικνύει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Αλβανία μας κάνει πολύ υπερήφανους και χαρούμενους. Υπάρχει ένα νέο, ανερχόμενο άστρο στον λαμπερό κόσμο των μεσογειακών διακοπών, που λέγεται Αλβανία».

Οι δουλειές των Τραμπ με τον Ράμα στην Αλβανία-1
Τουρίστας απολαμβάνει μια ηλιόλουστη ημέρα σε προβλήτα του νησιού Σαζάνι, στο οποίο ο Τζάρεντ Κούσνερ σχεδιάζει να κατασκευάσει βίλες. [Ilir Tsouko / The New York Times]

Το Σαζάνι είναι σήμερα γεμάτο ερειπωμένους στρατώνες, εγκαταλελειμμένα καταφύγια, ενώ υποβρύχια έδεναν εκεί σε σήραγγες σκαλισμένες στους βράχους στα χρόνια του πολέμου και της ιταλικής κατοχής.

Η κ. Κοκαλάρι επιμένει ότι η πρόταση που κατέθεσε την άνοιξη, για επένδυση 400 εκατ. δολαρίων στο Σαζάνι, ήταν βιώσιμη. Αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από ανώτατους αξιωματούχους για την προώθηση της πρότασής της, τον Ιούλιο η κ. Κοκαλάρι έμαθε από τα χείλη της Ιβάνκα Τραμπ ότι τα σχέδιά της είχαν παραγκωνισθεί. Η κ. Κοκαλάρι υπήρξε κάποτε οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, συνεισφέροντας οικονομικά στην εκστρατεία επανεκλογής του το 2020 και προωθώντας τη θεωρία συνωμοσίας για νοθεία υπέρ του Μπάιντεν.

Σήμερα η κ. Κοκαλάρι επιμένει ότι η οικογένεια Τραμπ ευνοήθηκε από την κυβέρνηση Ράμα. Απαντώντας σε αυτούς τους ισχυρισμούς ο εκπρόσωπος του Ράμα υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σοσιαλιστής και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για σχέσεις με την οικογένεια Σόρος.

Στο χωριό Σβέρνιτσα, στη βόρεια πλευρά του κόλπου του Αυλώνα, η εταιρεία των Τζάρεντ Κούσνερ – Ιβάνκα Τραμπ σχεδιάζει να χτίσει χίλιες βίλες και ξενοδοχειακό συγκρότημα. Οι οικογένειες Βορειοηπειρωτών που κατοικούν στην περιοχή από τα χρόνια των Οθωμανών, όμως, έπεσαν θύματα απατεώνα δικηγόρου τη δεκαετία του 1990, ο οποίος κατέθεσε πλαστά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για λογαριασμό τους. Πολλοί κάτοικοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να αναγνωριστεί η κυριότητά τους πάνω σε αυτή τη γη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT