Η υπερδοσολογία, στις «παρενέργειες» φαρμάκων αδυνατίσματος

Η υπερδοσολογία, στις «παρενέργειες» φαρμάκων αδυνατίσματος

Αυξάνονται οι κλήσεις στα εθνικά κέντρα δηλητηριάσεων για παρασκευασμένα GLP-1, κατηγορία σκευασμάτων που περιλαμβάνει σεμαγλουτίδη

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ώρες μετά την ένεση της πρώτης δόσης σεμαγλουτίδης που είχε παρασκευαστεί στο φαρμακείο, η Μπέκι Τσίερς άρχισε να κάνει εμετό. Καθώς ήταν σκυμμένη πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας, παραπαίοντας από τη ναυτία, σκέφθηκε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καταφέρει να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο ταξίδι από το Αρκανσο στο Σαν Αντόνιο εκείνο το Σαββατοκύριακο.

Είχε δίκιο: πέρασε την επόμενη ημέρα κάνοντας εμετό σχεδόν κάθε μία ώρα.

Οπως πολλοί άλλοι, η 66χρονη Τσίερς είχε ξεκινήσει το φάρμακο για να χάσει βάρος. Ωστόσο δεν είχε χρησιμοποιήσει τα επώνυμα φάρμακα Ozempic ή Wegovy, που διατίθενται σε προγεμισμένα στιλό με ακριβείς δόσεις. Αντ’ αυτού της είχε συνταγογραφηθεί μέσω μιας υπηρεσίας τηλεϊατρικής ένα φιαλίδιο με το φάρμακο και μια σακούλα με σύριγγες για να το αντλεί η ίδια. Ο σύζυγος της Τσίερς τη ρώτησε τι δόση είχε πάρει και στη συνέχεια διάβασε τις οδηγίες.

Επαθε σοκ: η Τσίερς είχε κατά λάθος χορηγήσει στον εαυτό της πενταπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 159 κλήσεις στα εθνικά κέντρα δηλητηριάσεων που αφορούσαν παρασκευασμένα GLP-1, την κατηγορία φαρμάκων που περιλαμβάνει σεμαγλουτίδη. Το 2023 είχαν καταγραφεί 32.

Η πλειονότητα αυτών των κλήσεων προέρχεται από άτομα που έλαβαν υπερβολική δόση φαρμάκου, λέει η Κέιτ Μπράουν, κλινική διευθύντρια στα κέντρα δηλητηριάσεων της Αμερικής. Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο ανησυχητικό που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με περιπτώσεις υπερδοσολογίας σε παρασκευάσματα σεμαγλουτίδης. Ορισμένοι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν, ενώ άλλοι εμφάνισαν παγκρεατίτιδα, πέτρες στη χολή, λιποθύμησαν ή υπέστησαν αφυδάτωση. Κάποιοι είχαν λάβει 10 ή και 20 φορές μεγαλύτερη δόση από την προβλεπόμενη.

Η ζήτηση για το Ozempic και παρόμοια φάρμακα έχει εκτοξεύσει τα παρασκευαζόμενα σκευάσματα, που κάποτε ήταν μια σχετικά εξειδικευμένη πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν παρασκευασμένα GLP-1. Ωστόσο, ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι εκατομμύρια Αμερικανοί τα αναζητούν, συχνά ως πιο οικονομική εναλλακτική λύση ή επειδή το επώνυμο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο.

Οταν ο FDA κατατάσσει ένα φάρμακο «προσωρινά σε έλλειψη», όπως συμβαίνει με τις ενέσεις σεμαγλουτίδης, τα φαρμακεία παρασκευής σκευασμάτων μπορούν να αγοράζουν δραστικά συστατικά από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και να παρασκευάζουν δικές τους εκδόσεις. Αλλά ο FDA δεν εξετάζει, δεν εγκρίνει, ούτε δοκιμάζει τα παρασκευασμένα φάρμακα και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η μειωμένη εποπτεία.

Ασθενείς που χρησιμοποιούν παρασκευάσματα σεμαγλουτίδης αναφέρουν ότι δέχονται διαφορετικού επιπέδου οδηγίες από τους φαρμακοποιούς. 

Πολλοί ασθενείς κάνουν ενέσεις στον εαυτό τους με παρασκευασμένα φάρμακα χωρίς πρόβλημα. Οι New York Times μίλησαν με αρκετούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι έλαβαν ξεκάθαρες οδηγίες και βρήκαν εύκολη τη διαδικασία χορήγησης της σωστής δόσης, καθώς και τη σταδιακή αύξησή της..

Ορισμένοι όμως δυσκολεύθηκαν να καταλάβουν πόσο πρέπει να γεμίσουν τη σύριγγα ή να κατανοήσουν τις οδηγίες που περιγράφουν τις δόσεις με διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Κάποιες οδηγίες χρησιμοποιούν «μονάδες», ενώ άλλες αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα ή χιλιοστόλιτρα. Ο Τζόζεφ Λάμπσον, διευθυντής του κέντρου δηλητηριάσεων του Νέου Μεξικού, λέει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν παρασκευάσματα σεμαγλουτίδης αναφέρουν ότι δέχονται διαφορετικού επιπέδου οδηγίες από τους φαρμακοποιούς σχετικά με τη δοσολογία και τη χορήγηση του φαρμάκου. Γνωρίζει τουλάχιστον μία ασθενή που έλαβε υπερβολική δόση και η οποία ανέφερε ότι δεν είχε λάβει καμία καθοδήγηση.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι γιατροί και όσοι άλλοι συνταγογραφούν, καθώς και οι φαρμακοποιοί που παρασκευάζουν φάρμακα να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν σωστές οδηγίες» σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων, λέει η Τενίλ Ντέιβις, παρασκευάστρια φαρμακοποιός στην Αριζόνα και επικεφαλής υπεράσπισης της Alliance for Pharmacy Compounding.

Στο Διαδίκτυο οι ασθενείς καταφεύγουν σε αριθμομηχανές, βίντεο στο YouTube και συζητήσεις στο Reddit, δημοσιεύοντας φωτογραφίες συρίγγων και ζητώντας βοήθεια: πόσα χιλιοστόγραμμα αντιστοιχούν σε μία μονάδα; Πόσες μονάδες αντιστοιχούν σε κάθε δόση; Ορισμένοι μάλιστα αναφέρουν ότι διπλασιάζουν τις δόσεις τους προσπαθώντας να χάσουν βάρος πιο γρήγορα.

Η 53χρονη Τζόις Τζαντούνεν βρήκε αγχωτικό να υπολογίζει μόνη της κάθε δόση της παρασκευασμένης σεμαγλουτίδης. Η Τζαντούνεν λάμβανε το επώνυμο φάρμακο Wegovy, το οποίο της είχε συνταγογραφηθεί μέσω μιας υπηρεσίας τηλεϊατρικής, για αρκετούς μήνες, όταν η εταιρεία άρχισε να χορηγεί αντ’ αυτού παρασκευασμένη σεμαγλουτίδη. Μετά την αλλαγή, οι οδηγίες στην ετικέτα συχνά έρχονταν σε αντίθεση με τις οδηγίες που λάμβανε τηλεφωνικά από την εταιρεία. «Διάβαζα το κουτί περίπου 47 φορές για να βεβαιωθώ ότι το έκανα σωστά», λέει.

Η Τσίερς αναφέρει πως παρότι παραγγέλνει την παρασκευασμένη σεμαγλουτίδη από το ίδιο φαρμακείο κάθε μήνα, τα φιαλίδια μερικές φορές φθάνουν με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση ή με διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Το να κάνεις λάθος στη δόση είναι «τόσο εύκολο, ειδικά όταν δεν έχεις εξειδικευμένες γνώσεις», λέει.

Τα συμπτώματά της διήρκεσαν δυόμισι ημέρες. Σκέφθηκε να μην ξαναπάρει ποτέ άλλη δόση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT