Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου

Στην περιοχή της Καρολίνενπλατς, αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον ενός υπόπτου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κέντρο του Μονάχου κοντά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για την ναζιστική περίοδο και στο προξενείο του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, λίγο πρίν από τις 10 π.μ. (τοπική ώρα), η αστυνομία του Μονάχου προέβη στην εξής ανακοίνωση: «Στην περιοχή της Καρολίνενπλατς, αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον υπόπτου, ο ύποπτος χτυπήθηκε». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ο άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά.

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου-1
AP/ Matthias Schrader

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους υπόπτους, ενώ, όπως αναφέρουν οι Αρχές, η κατάσταση στο σημείο παραμένει «στατική».

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο ύποπτος πιστεύεται ότι πλησίασε το Κέντρο Τεκμηρίωσης γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) με ένα όπλο στον ώμο, όταν οι αστυνομικοί που φρουρούν μόνιμα το κτίριο, τον σημάδεψαν και ακολούθησε η ανταλλαγή πυρών.

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου-2
AP/ Matthias Schrader

Σε νεότερη ενημέρωση, η Αστυνομία ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα παλαιότερου τύπου μακρύκανο όπλο, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος τραυματίστηκε θανάσιμα.

Οι εκτιμήσεις των Αρχών για τον δράστη

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, αλλά κανένας εκ των αστυνομικών δεν τραυματίστηκε.

Στην ανταλλαγή πυρών συμμετείχαν αρχικά πέντε αστυνομικοί, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο άνδρας έδρασε μόνος και δεν αναζητά τυχόν συνεργούς. Οι έρευνες, ωστόσο, συνεχίζονται.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας δημοσιογράφος, ακούγονται αρκετοί πυροβολισμοί στο σημείο:

Στην περιοχή, η οποία έχει αποκλειστεί, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις καθώς και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Οπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν το κέντρο.

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου-3
AP/ Matthias Schrader

«Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος»

Ο Μπένεντικτ Φράνκε, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), δήλωσε στην Bild τα εξής: «Το γραφείο μας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης στο κέντρο του Μονάχου, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία».

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου-4
AP/ Matthias Schrader

«Οι υπάλληλοί μας βρίσκονται σε λοκντάουν. Στις 9:10 ακριβώς [τοπική ώρα] ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. Δεν γνωρίζουμε τίποτα παραπάνω αυτή τη στιγμή. Μια μεγάλη ομάδα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχει αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στο δρόμο»», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ένας κάτοικος, μιλώντας στην SZ, έκανε λόγο για πυροβολισμούς και σειρήνες. Οπως είπε, ακούστηκαν κραυγές: «Τρέξτε! Τρέξτε!».

Γερμανία: Πυροβολισμοί στο κέντρο του Μονάχου-5
AP Photo/Matthias Schrader

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Μονάχου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 και βρίσκεται στον χώρο του πρώην «Brown House», της έδρας του ναζιστικού κόμματος στην πόλη.

Το περιστατικό συμπίπτει με την σημερινή επέτειο της επίθεσης Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι το προξενείο του στο Μόναχο ήταν κλειστό όταν σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, ανέφερε το Associated Press.

«Υψιστη προτεραιότητα η προτασία ισραηλινών θεσμών»

Η προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών στην Γερμανία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την χώρα, διαβεβαίωσε πριν από λίγο η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στο περιστατικό.

Η ίδια ευχαρίστησε την αστυνομία του Μονάχου για την άμεση επέμβασή της και ζήτησε να μην γίνονται εικασίες σχετικά με την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Με πληροφορίες από AP, Bild, Süddeutsche Zeitung, Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT