Ισπανία: Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Κουένκα

Ισπανία: Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Κουένκα

Το όνομά του είναι Qunkasaura pintiquiniestra, έζησε πριν από 75 εκατ. χρόνια και η ανακάλυψή του βοήθησε τους επιστήμονες να μάθουν κάτι περισσότερο για το οικοσύστημα της Υστερης Κριτιδικής Περιόδου της Ευρώπης.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα παλαιοντολόγων, με επικεφαλής τον Πορτογάλο επιστήμονα Πέδρο Μότσο του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας έφεραν στο φως ένα άγνωστο μέχρι πρόσφατα είδος δεινοσαύρου, που ζούσε στην περιοχή της σημερινής Κουένκα στην Ισπανία πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια.

Το όνομά του Qunkasaura pintiquiniestra και η ιστορία του πάει πίσω στην Υστερη Κρητιδική Περίοδο της Ευρώπης. 

Από το 2007 έως και πρόσφατα οι επιστήμονες συνέλεξαν περισσότερα από 12.000 απολιθώματα από την περιοχή τα οποία τους βοήθησαν να βελτιώσουν τη γνώση τους σχετικά με το οικοσύστημα εκείνης της εποχής και να αναγνωρίσουν αρκετά νέα είδη ζωής από εκείνη την εποχή.
 
«Η μελέτη αυτού του δείγματος μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε για πρώτη φορά την παρουσία δύο διακριτών γενεαλογιών σαλτασαυροειδών στην ίδια τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα. Μία από αυτές τις ομάδες, που ονομάζεται Lirainosaurinae, είναι σχετικά γνωστή στην περιοχή της Ιβηρικής και χαρακτηρίζεται από μικρού και μεσαίου μεγέθους είδη, τα οποία εξελίχθηκαν σε νησιωτικό οικοσύστημα», λέει ο καθηγητής Μότσο. Και συμπεραίνει ότι «η Ευρώπη ήταν ένα τεράστιο αρχιπέλαγος αποτελούμενο από πολλά νησιά κατά την Υστερη Κρητιδική Περίοδο». 

Ωστόσο, όπως εξηγεί, «ο Qunkasaura ανήκει σε μια άλλη ομάδα σαυροπόδων, που αντιπροσωπεύεται στην Ιβηρική Χερσόνησο από μεσαίου μεγέθους είδη πριν από 73 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό μας υποδηλώνει ότι αυτή η γενεαλογία έφτασε στην Ιβηρική Χερσόνησο πολύ αργότερα από άλλα είδη δεινοσαύρων».

Στην περιοχή της ανασκαφής ήρθαν στο φως άφθονοι μεγάλοι σκελετοί σαυρόποδων δεινοσαύρων, οι οποίοι είναι σπάνιοι στην υπόλοιπη Ευρώπη και ο Qunkasaura pintiquiniestra ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς σαυροπόδων που βρέθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αυχενικών, ραχιαίων και ουραίων σπονδύλων, τμήμα της πυελικής ζώνης και στοιχεία των άκρων. 

Η μοναδική μορφολογία των οστών του, ειδικά οι σπόνδυλοι της ουράς, προσφέρει νέες ιδέες για τους δεινόσαυρους της Ιβηρικής Χερσονήσου που δεν ήταν πτηνά.

Το όνομα Qunkasaura pintiquiniestra δόθηκε για να εκφραστούν μια σειρά από γεωγραφικές και πολιτιστικές αναφορές που σχετίζονται με την ανασκαφή «Lo Hueco» (σημαίνει οστό στα ισπανικά).

Το Qunka αναφέρεται στην παλαιότερη ετυμολογία του τοπονυμίου Κουένκα, το Saura παραπέμπει στο θηλυκό της λέξης σαύρα στα λατινικά (saurus), αλλά είναι και προς τιμήν του ζωγράφου Αντόνιο Σάουρα. Το pintiquiniestra αναφέρεται στη «Βασίλισσα Πιντικινιέστρα», έναν από τους χαρακτήρες του «Δον Κιχώτη».

Ο καθηγητής Πέδρο Μότσο σημειώνει ότι «ευτυχώς η ανασκαφή Lo Hueco έχει διατηρήσει αρκετούς σκελετούς σαυρόποδων δεινοσαύρων που πρέπει να μελετήσουμε και οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την εξέλιξη αυτών των ζώων».

Πηγή: eurekalert.org

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT