Γαλλία: Αντίθετη η αριστερά στον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

Γαλλία: Αντίθετη η αριστερά στον διορισμό του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

Η ακροδεξιά, από την άλλη, φαίνεται να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρώτες αντιδράσεις των κύριων κομμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της χώρας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε την επιλογή αυτή, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές. «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό. Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.

Σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «την πλησιέστερη προσωπικότητα» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο, Σάββατο, ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν. «Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που κατατάχθηκε στην 4η θέση στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ από το σοσιαλιστικό κόμμα. 

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι το κόμμα του «(θα κρίνει) την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του. «Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X. Υπενθυμίζεται ότι το ακροδεξιό RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, ανακοίνωσε το Ελιζέ. Ο διορισμός έρχεται 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία. Ο Μπαρνιέ έχει πλέον εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Η προκλήσεις για τον Μπαρνιέ

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Από τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις καθίσταται σαφές ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές του δεξιότητες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει πρότασης μομφής και να θέσει τέλος στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT