στη-λβιβ-ζήσαμε-μία-φρίκη-563205223

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»

Η μεγαλύτερη πόλη του δυτικού τμήματος της Ουκρανίας συνήθως δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones, γεγονός που αιφνιδίασε τους κατοίκους, όπως περιγράφει στην «Κ» στρατιωτικός που έσπευσε στην περιοχή με την ομάδα Πρώτης Ανταπόκρισης.

Λουκάς Βελιδάκης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που ζήσαμε ήταν μία σκέτη φρίκη, ο κόσμος ήταν σε πανικό, κανείς δεν το περίμενε». Ο 47χρονος Βιτάλι υπηρετεί επί χρόνια στον ουκρανικό στρατό και από το 2017 έχει λάβει μέρος σε σειρά μαχών.

Το 2023 τραυματίστηκε σοβαρά στο Μπαχμούτ και έκτοτε η βάση του βρίσκεται σε μία μονάδα εκπαίδευσης στη Λβιβ. Το βράδυ της Τετάρτης ένιωθε ψυχικά εξουθενωμένος. Μιλήσαμε ενώ οδηγούσε προς την πόλη όπου ζει, νότια της Λβιβ.

«Ηταν πραγματικά τρομακτικό αυτό που συνέβαινε εκεί, τα παιδιά της μονάδας μας ξεχώριζαν τα συντρίμμια μετά τον βομβαρδισμό και σοκαρίστηκαν με αυτό που είδαν. Αν δεν σε πειράζει, θα ήθελα να μιλήσουμε αύριο».

Από την πυραυλική επίθεση εντός του αστικού ιστού στη Λβιβ έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Μια μητέρα και οι τρεις κόρες της ήταν μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Ο Βιτάλι, προτού σταματήσουμε την επικοινωνία, έστειλε μία σειρά από βίντεο και φωτογραφίες μέσω Telegram – όλα ενδεικτικά της φρίκης που βίωσαν οι πολίτες της μεγαλύτερης πόλης στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»-1
REUTERS/Roman Baluk

«Εχουν συνηθίσει τον ήχο της σειρήνας, δεν έσπευσαν σε καταφύγια»

Η αλήθεια είναι ότι, λόγω της μακρινής απόστασης από τα ρωσικά σύνορα, αλλά και της γειτνίασης με την Πολωνία, η Λβιβ συνήθως δεν βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Συνήθης στόχος είναι το Χάρκοβο καθώς και άλλες πόλεις της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας – όπως η Πολτάβα, που ένα 24ωρο νωρίτερα είχε δεχθεί χτύπημα σε στρατιωτικό ινστιτούτο, αφήνοντας πίσω 53 νεκρούς. Συχνές είναι οι επιθέσεις και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Οι πύραυλοι και τα drones αναχαιτίζονται από την ουκρανική αεράμυνα, ενώ ο ήχος της σειρήνας προειδοποίησης για επικείμενη επίθεση ακούγεται συχνά πυκνά και –σχεδόν– κάθε μέρα. 

Πολλές φορές, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη απόσταση από τα ρωσικά σύνορα, κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι πολίτες δεν αντιδρούν καν στον ήχο της σειρήνες: δεν σπεύδουν σε καταφύγια. Κάπως έτσι συνέβη και το πρωί της Τετάρτης. Ρωσικός πύραυλος έπληξε πλέγμα κατοικιών στο κέντρο της Λβιβ. Ακριβώς δίπλα βρισκόταν και μια ορθόδοξη εκκλησία, η οποία υπέστη υλικές ζημιές.

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»-2
REUTERS/Roman Baluk

«Ακούγονταν κραυγές ανθρώπων»

«Οι άνθρωποι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, έχασαν τα σπίτια τους, την περιουσία τους, τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας», λέει ο Βιτάλι, το πρωί της Πέμπτης, όταν επαναλάβαμε την επικοινωνία μας.

Ακόμα βρισκόταν σε έντονη ψυχική φόρτιση – θεωρεί αδιανόητο το ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους στην Ουκρανία. «Είχαμε συναγερμό και όλοι οι στρατιωτικοί μετακινήθηκαν σε ένα ασφαλές μέρος, σε ένα καταφύγιο. Ακούστηκαν εκρήξεις. Ο κόσμος έχει συνηθίσει τις σειρήνες, γι’ αυτό μάλλον δεν αντέδρασε με κανέναν τρόπο. Οι ήχοι των σειρήνων μάς είναι ήδη οικείοι, οπότε ο άμαχος πληθυσμός δεν έδωσε ίσως τη δέουσα σημασία».

Ανδρες της μονάδας του έσπευσαν άμεσα στο σημείο – «όλοι έμπειροι, παρ’ όλα αυτά το σοκ ήταν έντονο στη θέα των κατεστραμμένων σπιτιών και των καμένων αυτοκινήτων».

«Υπήρχαν πολλοί τραυματίες, οι διασώστες προσπαθούσαν με αγωνία να σώσουν ανθρώπους που βρίσκονταν κάτω από τα ερείπια, όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», σημειώνει, μεταφέροντας την αγωνία όσων έσπευσαν να βοηθήσουν καθώς κάθε λεπτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να σώσουν ή όχι τη ζωή κάποιου εγκλωβισμένου.

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»-3
REUTERS/Roman Baluk

Η επίθεση στη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας σημειώθηκε καθώς όλη η Ουκρανία ήταν υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής. Μάρτυρες είπαν ότι η πόλη στοχοποιήθηκε στις 05.40 το πρωί.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal κατά των εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας στην πόλη και πως όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντριί Σαντόβι, είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε περισσότερα από 50 κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, σχολείων και κλινικών.

Δημοσίευσε, επίσης, στα social media τη φωτογραφία μιας οικογένειας, λέγοντας ότι μόνο ο πατέρας είχε επιζήσει.

Η σύζυγός του, Γεβγένια, και οι τρεις κόρες τους –Νταρίνα, Εμίλια και Γιαρίνα– πέθαναν όλες στο σπίτι τους.

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»-4
Η εικόνα που δημοσίευσε ο Αντριί Σαντόβι.

Ο περιφερειακός διοικητής του Λβιβ Μαξίμ Κοζίτσκι ανέφερε δυνατές εκρήξεις και ζημιές σε κτίρια κατοικιών και σε δύο σχολεία στην πόλη.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον απολογισμό που μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ουκρανική αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 13 πυραύλους και 29 επιθετικά drones και ότι επτά πύραυλοι κρουζ και 22 drones καταρρίφθηκαν.

«Στη Λβιβ ζήσαμε μία φρίκη»-5

* Ο Βιτάλι μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο να μη δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα προσωπικά του στοιχεία για λόγους ασφαλείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT